Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Man die verdacht wordt van aansturen moord op Peter R. de Vries opgepakt

De politie heeft vandaag een man gearresteerd die wordt verdacht van het aansturen van de vermoedelijke moordenaars van Peter R. de Vries.

Het gaat om een 27-jarige man met de Poolse nationaliteit. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving van Het Parool en AD hierover. Het OM kan geen verdere informatie vrijgeven, omdat de verdachte in beperkingen zit; hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Verdachte zat al vast voor schietpartij

Volgens genoemde dagbladen is de aangehouden man Krystian M., afkomstig uit het Gelderse Ochten. Hij is onder meer verdachte in een langlopend onderzoek. Daarin is Anouar T., een verre neef van Ridouan Taghi, eveneens verdachte. Het onderzoek richt zich onder meer op georganiseerde autodiefstal en een moordpoging in Utrecht in oktober 2019. Tegen Taghi, hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo, is op 28 juni een levenslange gevangenisstraf geëist. M. zat al vast in verband met een schietpartij in Zeewolde, in oktober vorig jaar, schrijven de beide kranten.

Onder leiding van het landelijk parket van het OM doet de landelijke recherche onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries. Dit onderzoek is met de aanhouding van deze verdachte nog niet ten einde, zegt het OM.

Moord Peter R. de Vries woensdag een jaar geleden

Tegen de twee vermoedelijke uitvoerders, die kort na de moordaanslag werden gearresteerd, is inmiddels een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij horen op 14 juli hun vonnis. De verdachten zijn Delano G. (22) en Kamil E. (36). Laatstgenoemde is eveneens van Poolse komaf. Het tweetal werd binnen een uur na de aanslag door de politie klemgereden op de A4 en gearresteerd.

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar in hartje Amsterdam neergeschoten, woensdag precies een jaar geleden. Hij had net een optreden gehad in tv-programma RTL Boulevard. Hij bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen. Peter R. de Vries was het derde slachtoffer in de omgeving van Nabil B., de kroongetuige in Marengo. Hij legde een reeks belastende verklaringen af tegen Taghi en zijn medeverdachten. In maart 2018 werd B.’s broer doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum.

Het Metro-dossier over de moord op Peter R. de Vries vind je hier.

Renze Klamer maandag op de buis met talkshow ‘Renze’: ‘Geen andere talkshows nadoen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man die verdacht wordt van aansturen moord op Peter R. de Vries opgepakt
Sluiten