Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 18 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Boeren voelen grote afstand tot Den Haag in gesprek met Rutte

Premier Mark Rutte is vandaag in gesprek gegaan met boeren uit Limburg bij een veehouder in de gemeente Leudal, tussen Weert en Roermond. De boeren gaven in het gesprek aan een grote afstand te voelen tussen politiek Den Haag en het platteland. Rutte noemt die kritiek terecht.

„Ze staan niet in de praktijk”, zegt boer Thieu Bongers over politici in Den Haag. „Ze hebben geen kennis van zaken uit de praktijk”, voegt zijn vrouw daaraan toe. Rutte kwam op de veehouderij van Bongers praten met boeren uit de regio. Volgens collega-melkveehouder Leon Lacroix is van een papieren werkelijkheid niet eens sprake in Den Haag: „Dat ís tenminste nog een werkelijkheid.”

Boeren voelen grote afstand

Rutte begrijpt „totaal” dat er een kloof wordt gevoeld. Maar waar dat aan ligt „kan ik zo snel niet analyseren”, aldus de premier. „Het belangrijkste is dat die gesprekken nu op gang zijn.”

Thieu Bongers, ook gemeenteraadslid van het CDA, sprak van een „positief gesprek, maar wat ermee gaat gebeuren is de vraag”. Karin Bongers noemde het „fijn” dat ze haar frustraties kon uiten tegenover de minister-president. Bongers heeft 120 koeien en doet ook aan natuurbeheer.

Emotionele gesprekken

Ook vorige week sprak Rutte met verschillende boeren uit de gemeente Utrecht. Zo schoven er boeren uit Leusden aan en ook ook pluimveehouders uit de buurt van Barneveld. Na afloop van het gesprek zei premier Rutte dat de emoties hoog opliepen. De premier kwam met het gesprek tegemoet aan de wens van boeren om met hem in gesprek te gaan over de stikstofcrisis.

Rutte gaf aan de zorgen en onzekerheid waarmee boeren kampen niet weg te kunnen nemen. „Ik ben hier om die zorgen aan te horen, maar ook welke ideeën er zijn, welke plannen er zijn.” Veel vakmensen reageerden ziedend op het stikstofkaartje dat het kabinet vorige maand publiceerde. Daarin staat per gebied vast met hoeveel procent de stikstofuitstoot omlaag moet. Om de boeren in ons land versneld uit te kopen, heeft het kabinet vorige week een half miljard euro uit het stikstof-fonds gehaald.

8 heerlijke Netflix-films over boeren en het boerenleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boeren voelen grote afstand tot Den Haag in gesprek met Rutte
Sluiten