Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Bedroefde reacties op overlijden Remco Campert (92): ‘Zijn leven was vurrukkulluk’

Schrijver en dichter Remco Campert is afgelopen nacht op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Op sociale media klinken uiteraard vooral bedroefde reacties. Er is ook veel bewondering, zo delen mensen (delen van) hun favoriete gedicht van Campert.

Zijn uitgeverij De Bezige Bij maakte het nieuws namens de familie bekend. De uitgeverij laat weten „intens bedroefd en diep getroffen” te zijn door zijn dood. Campert kreeg grote bekendheid met het boek Het leven is vurrukkulluk (1961), waarvoor hij onder meer de P.C. Hooft-prijs kreeg.

Campert geldt als een van de belangrijkste auteurs van Nederland. Hij schreef, naast Het leven is vurrukkulluk, ook bekende boeken als Liefdes Schijnbewegingen (1963), Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (1968) en Tot Zoens (1986). Het werk van Campert wordt gekenmerkt door een weemoedige, ironische toon. Veel is autobiografisch en heeft als thema de confrontatie tussen droom en werkelijkheid. Vaak ook gaan zijn verhalen over mislukking, machteloosheid of verdriet, maar het wordt nooit zwaar. „Ik wil graag een lichte toon hebben. Anders wordt het bij mij veel woordgeraas met een steeds kleiner inhoudje. Ik vind het leuk de mensen aan het lachen te maken’’, zei hij ooit.

Remco Campert overleden: ‘Meest geliefde dichter en schrijver’

Campert schreef ruim honderd romans, verhalenbundels en gedichtenbundels. Daarnaast publiceerde hij talloze columns. Zo had hij jaren een column met Jan Mulder in de Volkskrant (CaMu). In de jaren zeventig, toen Campert al bekend was, raakte hij door huwelijksperikelen en drankgebruik in een crisis en leek het even gedaan met zijn schrijverschap. Maar in de jaren tachtig maakte hij zijn comeback en was hij vele jaren actief. In 2010 trok hij nog op 80-jarige leeftijd met Jan Mulder en Bart Chabot langs de theaters.

Op sociale media klinken veel bedroefde, maar ook bewonderende reacties. Een kleine greep daaruit, ook van premier Mark Rutte:

Prijzen

Campert ontving talloze prijzen. Zo won hij in 2015 de Prijs der Nederlandse Letteren. In 2000 wilde men hem benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, maar de schrijver weigerde de onderscheiding. De Gouden Ganzenveer nam hij in 2011 in ontvangst. In 2018 stopte hij met zijn rubriek in weekblad Elsevier.

De auteur werd op 28 juli 1929 geboren in Den Haag als zoon van de schrijver Jan Campert en de actrice Joeki Broedelet. Toen hij drie jaar oud was, gingen zijn ouders uit elkaar en werd hij in een pleeggezin opgenomen. In 1943 hoorde hij op jeugdige leeftijd dat zijn vader was omgekomen in een concentratiekamp.

Alleen maar lof voor Tim van Rijthoven: ‘Opperbaas’, ‘alle hulde’, ‘boom boom!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bedroefde reacties op overlijden Remco Campert (92): ‘Zijn leven was vurrukkulluk’
Sluiten