Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Van Lienden in rechtbank: ‘Ik heb niets te verbergen’

Volgens Sywert van Lienden heeft hij tot nu toe zeer goed meegewerkt in het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal. Dat zei hij vandaag in de rechtbank in Amsterdam. Daar dient een civiele zaak die draait om de vraag of hij en zijn kompaan Bernd Damme ontslagen moeten worden als bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). „Ik heb niets te verbergen, niets”, zo hield Van Lienden de rechters voor.

In april schorste de rechtbank Van Lienden en Damme al. Ze werden uit het bestuur gezet na een verzoek van het Openbaar Ministerie. Als het duo ontslagen wordt, zou een nieuw bestuur de aansprakelijkheid van het voormalig bestuur verder moeten onderzoeken. Onlangs bleek ook dat Van Lienden en zijn compagnons ook een beschuldiging van witwassen bij hun naam hebben staan.

Sywert van Lienden in de rechtbank: ‘Ben bedreigd en geïntimideerd’

Bij behandeling van de kwestie vroegen de rechters aan Van Lienen en Damme of het wel gewenst is dat zij aanblijven als bestuurder. „Het is lastig te rijmen dat u dan het onderzoek gaat leiden naar uw eigen handelen”, aldus de rechtbank. Hoewel hij snapt dat het klinkt als een slager die zijn eigen vlees keurt, zo legde Van Lienden uit, ziet hij hier geen probleem in. „Ik ben tot nu toe een strenge slager geweest, ik leg alles voor aan externe advocaten.”

Hij stelde ook dat de hele kwestie voor een enorme impact op zijn leven heeft gezorgd. Zo zou Van Lienden bedreigd en geïntimideerd zijn. „Ik heb dag en nacht gewerkt om de stichting voort te zetten en recht te doen aan de stichting zoals hij nu is”, legde hij zijn verweer tegen het ontslag uit.

Vandaag ontstonden er kleine incidenten tussen enkele voormalig vrijwilligers van de stichting en Van Lienden. Zo meldde een van de hen dat iemand uit de entourage van Van Lienden buiten de rechtszaal haar middelvinger naar hem op had gestoken. Ook werd er in de zittingszaal non-verbaal tussen de partijen gecommuniceerd door bijvoorbeeld het schudden van het hoofd.

Mondkapjesdeal

Vergeten wat er ook alweer aan de hand was rond de mondkapjesdeal? In maart 2020 importeerden Van Lienden en twee zakenpartners een grote hoeveelheid mondkapjes naar Nederland. Ze sloten ook een deal met het ministerie van Volksgezondheid en zeiden dat voor niets te doen.

Maar volgens het OM hebben Van Lienden en twee zakenpartners klanten vanuit de mondkapjesstichting, waarover zij beweerden er zonder winstoogmerk mee begonnen te zijn, doorgesluisd naar een commerciële bv, Relief Goods Alliance (RGA), die losstond van de stichting. Hiermee verdienden ze miljoenen. „De stichting had direct vanaf de geboorte al een eigen belang”, denkt het OM. Dit wordt door Van Lienden ontkend. Volgens hem was het juist de overheid die het via commerciële levering wilde regelen.

Naast deze civiele procedure loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek. In maart zaten Van Lienden, Damme en de derde zakenpartner Camille van Gestel enige tijd vast voor verhoor. Het OM heeft eind april voor een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire.

De rechtbank doet op 21 juli uitspraak in de zaak.

Boerenprotest voor huis minister is volgens kabinet ‘volstrekt onacceptabel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Van Lienden in rechtbank: ‘Ik heb niets te verbergen’
Sluiten