Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 26 jun 2022

Geen plek meer voor Oekraïense vluchtelingen in gastgezin nu vakantie voor de deur staat

Gemeenten bereiden zich voor op een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Dit keer niet uit Oekraïne, maar uit Nederlandse gastgezinnen. Nu de zomervakantie eraan komt, willen veel mensen de Oekraïners niet alleen in huis laten als ze op vakantie zijn. „De kat gaat naar het pension en de Oekraïense vluchteling gaat naar de opvang, ja, dat is de rauwe werkelijkheid”, zegt één van de betrokkenen.

In de regio Brabant-Zuidoost zitten momenteel ongeveer achthonderd Oekraïners bij gastgezinnen in huis. Zij moeten in de komende weken misschien terug naar de officiële opvang. „Nederlanders hebben hun hart en hun huis opengesteld zonder zich te realiseren welke impact dat heeft”, verklaart de veiligheidsregio. „De wittebroodsweken zijn voorbij, het is welletjes. Nu krijgen we een stroom doordat mensen zeggen: ik ga op vakantie en ik wil niet dat de Oekraïners alleen in mijn huis zijn. Soms worden de Oekraïners echt gewoon gedropt bij de opvang.”

Vluchteling in zomerperiode in gemeentelijke opvang

In de regio Midden- en West-Brabant verblijven op dit moment bijna 1200 Oekraïense vluchtelingen bij particulieren. Er zijn volgens een woordvoerster al gastgezinnen die vragen of de vluchtelingen in de zomerperiode door de gemeente kunnen worden opgevangen. Om hoeveel mensen het gaat weet ze niet. „Maar het speelt wel.” Gemeenten houden niet speciaal plekken vrij voor deze vluchtelingen, maar ze houden de komende weken rekening met hun komst.

Ook in de regio’s Zuid-Limburg en Utrecht komen er vluchtelingen van particuliere opvanglocaties naar die van de gemeenten. „De aantallen zijn gering”, aldus de veiligheidsregio Zuid-Limburg. De regio Kennemerland houdt het aantal terugkerende vluchtelingen niet bij. Een percentage van de gemeentelijke opvangplekken wordt gereserveerd voor ‘doorstroom’ vanuit particuliere opvangplekken. Het aantal verschilt per gemeente. Ook in de regio Brabant-Noord worden gemeentelijke opvangplekken gereserveerd voor Oekraïners die terugkeren vanuit particuliere opvangplekken.

Opvang in dezelfde gemeente

De veiligheidsregio Hollands Midden ziet ook vluchtelingen terugkomen van gastgezinnen. De reden voor vertrek kan variëren van de beschikbaarheid van ruimte die afloopt tot problemen tussen gastfamilie en gasten. Het kan zijn dat een vluchteling op een wachtlijst komt bij een gemeente. Volgens de regio is het namelijk juist wenselijk mensen in dezelfde gemeente te blijven opvangen, zodat kinderen dan naar dezelfde school kunnen blijven gaan.

Eerste Oekraïeners ondergebracht bij gastgezinnen als proef

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen plek meer voor Oekraïense vluchtelingen in gastgezin nu vakantie voor de deur staat
Sluiten