Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 19 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Gedaan met de zon en hitte? Nee hoor, komende week weer zomers warm

Grote delen van Nederland hadden de afgelopen dagen te maken met tropische temperaturen. Is dat weerbeeld een teken aan de wand voor het begin van de zomer? Volgens verschillende weersites blijft de warmte ook na het weekend dichtbij. Maar we moeten eerst even door twee mindere dagen.

Want na gisteren is het even gedaan met de tropische temperaturen. In plaats daarvan is er veel bewolking. Het is zo’n 18 graden aan de kust en maximaal 25 graden landinwaarts. Ook maandag is het minder warm. Het wordt 18 tot 22 graden, met daarbij een mix van wolkenvelden en zon. Dat is tijdelijk, zegt meteoroloog Britta van Gendt van Weer.nl.

„Dinsdag en woensdag zou het wel weer eens een stuk warmer kunnen worden met ook weer flink wat ruimte voor de zon. Met een beetje geluk kan het kwik in het zuidoosten dan weer oplopen tot zomerse waarden”, aldus de meteoroloog. Maar tropische warmte, met temperaturen tot boven de 30 graden, dat lijkt er even niet van te komen.

Weer komende dagen: zomerse temperaturen vanaf dinsdag

Ook weersite Weeronline.nl gaat uit van zomerse temperaturen vanaf dinsdag. In De Bilt loopt de temperatuur op dinsdag, woensdag, donderdag én vrijdag op tot zo’n 26 graden. In Limburg kunnen de temperaturen lokaal op die dagen opnieuw de 30 graden aantikken. Tips, feiten en fabels over zonnebrand zijn dus niet overbodig en vind je hier.

Niet iedereen kijkt uit naar dit soort temperaturen, sommigen zijn de hitte nu al zat. Deze groep zit goed in het noorden en noordwesten van Nederland. Daar wordt het beduidend minder warm met niet veel hogere temperaturen dan 20 graden.

Vierde jaar op rij een tropennacht in juni

Vannacht is de temperatuur bij weerstation Maastricht de hele dag niet onder de 20,0 graden gekomen, zegt Weer.nl. Dat betekent dat er sprake was van een tropennacht. Daarmee is er voor het vierde jaar op rij in juni een tropennacht in Nederland geregistreerd. Weer.nl spreekt van „een unieke reeks, omdat tropennachten bijzonder zijn, zeker in juni”.

De Bilt heeft bijvoorbeeld nog nooit een tropennacht vastgelegd in die maand. In stedelijke gebieden, aan de kust en in het zuiden en oosten van het land zijn in het verleden wel dergelijke nachten voorgekomen in de junimaand.

Vorige eeuw kwam het tot vijf tropennachten in juni, deze eeuw telt er inmiddels al zeven. In 2005 was er één tropennacht op 24 juni. Daarna volgden 2019 (24 en 25 juni), 2020 (26 juni), 2021 (17 en 18 juni) en 2022 (18 juni). Van 1901 tot 1957 zijn in juni nooit tropennachten geregistreerd.

Na zonneschijn komt… regen? Morgenmiddag mogelijk zware onweersbuien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gedaan met de zon en hitte? Nee hoor, komende week weer zomers warm
Sluiten