Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 18 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

KNMI en RIVM waarschuwen voor extreme hitte en smog in Limburg

„Blijf binnen en vermijd inspanning”, waarschuwt het KNMI vandaag. Vanwege de hitte heeft het weerinstituut code geel afgegeven. Vooral in Limburg is het extreem warm. Op sommige plaatsen loopt het kwik op tot zo’n 35 graden.

Volgens het KNMI lopen ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid risico. Door de hitte en slechte luchtkwaliteit kunnen zij gezondheidsklachten krijgen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaf eerder al aan dat de luchtkwaliteit in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland vandaag erg slecht wordt door smog. Mensen die hier gevoelig voor zijn, krijgen het advies om zware lichamelijke inspanning te beperken of binnen te blijven.

Ook het Longfonds waarschuwt mensen met longklachten voorzichtig te zijn vanwege de hitte. „Probeer zo veel mogelijk je buitenactiviteit te doen op de momenten dat de lucht schoon is”, raadde de organisatie aan.

Fans Billie Eilish gewaarschuwd voor hitte

En ook de honderden Billie Eilish-fans die zich vandaag voor de Ziggo Dome verzamelen voor het concert van de Californische popster worden gewaarschuwd. In Amsterdam kan de temperatuur ook flink oplopen en daarom roept de Ziggo Dome fans op om niet te vroeg te komen, maar pas aan het einde van de middag of het begin van de avond.

De waarschuwingen voor hitte en slechte luchtkwaliteit lijken de fans echter niet te deren. Gisteravond verzamelden de eerste fans zich al voor de ingang van het gebouw en inmiddels zitten er honderden mensen voor de deur om het beste plekje in de zaal te bemachtigen. Op social media delen fans massaal foto’s en video’s van hun plekje voor de deur.

Morgen weer regen en 18 graden

Na vandaag lijkt het echter weer gedaan met de tropische temperaturen. Vanavond en vannacht worden er regen- en onweersbuien verwacht en morgen is de hitte voorbij en volgt er een bewolkte dag. Het wordt dan zo’n 18 graden aan de kust en maximaal 25 graden landinwaarts.

Op zaterdag met de auto op vakantie? Bereid je voor op topdrukte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
KNMI en RIVM waarschuwen voor extreme hitte en smog in Limburg
Sluiten