Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Nog meer problemen voor KLM: moet per dag 7000 stoelen schrappen

KLM moet in juli op Schiphol dagelijks het aantal stoelen voor opstappende passagiers met gemiddeld een kleine 7000 inperken. Die berekening heeft slotcoördinator Airport Coordination Netherlands (ACNL) gemaakt op basis van de hoeveelheid slots die luchtvaartmaatschappijen normaal gesproken op de luchthaven hebben. De maatschappijen zijn afgelopen weekend op de hoogte gesteld, zegt directeur Hugo Thomassen.

In juli zijn er volgens de luchthaven dagelijks zo’n 13.500 stoelen te veel als alle vliegtuigen helemaal vol zitten. De beperkingen, die nodig zijn vanwege personeelstekorten, gaan om vertrekkende reizigers die van de security gebruikmaken. Overstappende passagiers worden hier niet bij meegeteld.

KLM stoelenprobleem Schiphol

KLM is met ongeveer de helft van het aantal slots verreweg de grootste gebruiker van Schiphol. Maatschappijen mogen zelf kiezen hoe de beperking in het aantal stoelen ingevuld wordt. Zo kan bijvoorbeeld de ticketverkoop worden stopgezet of moeten reizen van passagiers worden geannuleerd. Dat ligt er ook aan hoeveel tickets al zijn verkocht.

Thomassen begreep naar eigen zeggen van maatschappijen dat zij de beperkingen een „stevige opgave” vinden en dat deze iets ingrijpender uitpakken dan zij hadden verwacht. Thomassen is nu in het Amerikaanse Seattle op een wereldwijde bijeenkomst voor slotcoördinatoren om de planning voor het winterseizoen door te spreken.

Personeelstekorten

Vandaag werd bekendgemaakt dat ook easyJet vele reizigers teleur moet stellen deze zomer. Vanwege personeelstekorten kunnen deze zomer minder reizigers gebruikmaken van de luchthaven. EasyJet meldde vorige week nog details af te wachten, maar gaat nu toch al extra vluchten schrappen voor de hele zomerperiode.

De vliegmaatschappij wil klanten meer tijd geven om een alternatieve vlucht bij easyJet te boeken of bij een andere maatschappij als er geen goede uitwijkmogelijkheid is. Het is nog niet bekend hoeveel en welke vluchten precies worden geschrapt. Topman Johan Lundgren van easyJet hoopt alle klanten „de komende dagen” duidelijkheid te kunnen geven. Voor het einde van de maand moet bekend zijn welke vluchten er precies uitvallen in de zomer.

Veel minder vluchten vanaf Schiphol deze zomer: ‘Honderdduizenden passagiers de dupe’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog meer problemen voor KLM: moet per dag 7000 stoelen schrappen
Sluiten