Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Den Haag: optreden tegen gevaarlijke situatie boerenprotest bij Tweede Kamer

Als het boerenprotest bij de Tweede Kamer leidt tot gevaarlijke situaties „wordt waar mogelijk opgetreden”. Dat laat de gemeente Den Haag weten. Farmers Defence Force wil rond het middaguur demonstreren bij het Kamergebouw, waar de Kamerleden debatteren over de stikstofplannen van het kabinet.

Den Haag waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door „onbesuisd rondrijden van tractoren”. Daarom doet de gemeente „een beroep op het verstand van boeren dat zij gevaarlijke situaties voorkomen”.

Boerenprotest mag ‘als je je aan de regels houdt’

Het boerenprotest bij de Tweede Kamer is niet aangemeld. Als ze komen, krijgen ze volgens de gemeente wel de ruimte om hun mening te laten horen, „maar wel als je je aan de regels houdt. Dat betekent demonstreren met mensen, niet met materieel als dwangmiddel”. Zo mogen doorgaande wegen niet worden geblokkeerd. „Het plein voor de Tweede Kamer is niet toegankelijk voor tractoren.”

Het is nog niet duidelijk hoe de boeren naar Den Haag komen. De gemeente had twee weken geleden opgeroepen boeren onderweg naar Den Haag al tegen te houden als zij met tractoren de snelweg op zouden gaan. Die oproep „staat onverminderd”, zegt een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.

Bezoek voor minister Van der Wal

Dat de boeren echt menens zijn, bleek gisteravond maar weer. Ondanks opgeschroefde beveiliging bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), inclusief een politiepost, lukte het enkele boeren haar huis te bereiken. Dat gebeurde een tijd terug ook al, toen zaten haar kinderen ‘trillend binnen’, zei ze. In de politiek was veel ophef over het thuis opzoeken van bewindslieden. Ook de leden van ons Metro-panel spraken zich uit tegen dit soort thuisbezoekjes: „Het gezin van een politicus hoort er buiten gehouden te worden”.

Ook gisteren ontstond er ophef dat er wéér boeren op de stoep bij Van der Wal stonden. De bewindsvrouw zelf was echter niet thuis „Wanneer zelfs een preventieve politiepost voor de deur van de minister en haar gezin ze niet meer tegenhoudt… Diep, diep triest. En ondermijnend voor onze democratische samenleving”, twitterde D66-fractieleider Jan Paternotte naar aanleiding van het nieuwe protest.

Humberto Tan ongemakkelijk nadat ‘sekszusjes’ hem voor het blok zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Den Haag: optreden tegen gevaarlijke situatie boerenprotest bij Tweede Kamer
Sluiten