Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Coronamaatregelen weg: daarmee zijn zakkenrollers terug (en die slaan vaak hun slag)

Zakkenrollers zien weer volop kans om toe te slaan nu de meeste coronamaatregelen zijn losgelaten. De politie registreerde dit jaar tot en met mei ruim dubbel zoveel slachtoffers vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Bovendien was het aantal diefstallen afgelopen mei het hoogst sinds het begin van de coronacrisis. Dat blijkt vandaag uit een analyse van politiecijfers door ANP/LocalFocus.

Zakkenrollers: stijging van 130 procent

Dit jaar was het tot dusver bijna 3700 keer raak. In dezelfde periode vorig jaar sloegen zakkenrollers iets vaker dan 1600 keer toe. Dat komt neer op een stijging van 130 procent. Wel ligt het aantal diefstallen nog altijd lager vergeleken met dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

Volgens de politie hebben de coronamaatregelen van de afgelopen jaren een groot effect gehad op het aantal gevallen van zakkenrollerij. „Als er geen mensen op straat zijn en er anderhalve meter afstand moet worden gehouden, valt er weinig te zakkenrollen”, meldt de politie. „Met het loslaten van de maatregelen neemt het aantal gevallen van zakkenrollerij weer toe.” Diezelfde politie waarschuwde richting Koningsdag in april al dat met het loslaten van de coronamaatregelen het aantal zakkenrollers zou toenemen.

Veel vaker raak in Breda, Maastricht en Groningen

De politie noteerde dit jaar in alle provincies een stijging wat betreft zakkenrollers. In Groningen gaat het om een verviervoudiging, in Limburg en Noord-Holland is er sprake van een verdrievoudiging. In steden als Breda, Maastricht en Groningen gaat het zelfs om een vervijfvoudiging. Maar hoewel dat flinke stijgingen zijn, liggen de aantallen in deze steden nog op of onder de cijfers uit 2019.

Zakkenrollers slaan voornamelijk toe in de grote steden, met name in Amsterdam. Bijna een op de drie diefstallen vond in de hoofdstad plaats. Ook dat aantal verdrievoudigde ten opzichte van begin vorig jaar.

Grootste groep Nederlanders maakt zich zorgen over vaste lasten, regels bijstand soepeler

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronamaatregelen weg: daarmee zijn zakkenrollers terug (en die slaan vaak hun slag)
Sluiten