Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 10 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Boeren willen wéér met trekkers naar Den Haag komen

Boeren willen opnieuw met trekkers naar Den Haag komen als protest tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem. Op 22 juni komen boeren, als het aan boerencollectief Agractie ligt, daarom weer in actie.

Voorman Bart Kemp verwacht dat veel boeren gehoor zullen geven aan de oproep van Agractie. Hij waarschuwt dat het protest, net als voorgaande acties, veel verkeershinder kan opleveren. „De boeren zullen met eigen vervoersmiddelen komen en vaak zijn dat trekkers”, zegt Kemp. Hij adviseert mensen daarom om op woensdag 22 juni per trein te reizen of thuis te werken. Bij een eerdere protestactie in juli vorig jaar parkeerden boeren enkele honderden tractoren op het Malieveld in hartje Den Haag.

Boeren willen plannen met draagvlak

De actie moet er volgens Agractie voor zorgen dat de regering met boeren gaat praten over „plannen met draagvlak in de sector”. „We willen bewegen, hebben aanbiedingen gedaan, maar vervolgens wordt daar niets mee gedaan”, stelt Kemp.

De stikstofuitstoot in Nederland, die voor een groot deel veroorzaakt wordt door landbouw, moet flink omlaag om natuurgebieden de kans te geven zich te herstellen. De Raad van State maakte in 2019 daarom een einde aan het oude stikstofbeleid, dat volgens de Raad veel te vrijblijvend was.

Het besluit van de Raad zorgde voor veel ophef onder boeren. Als reactie blokkeerden boeren met trekkers wegen door het hele land. Zo verzamelden ze zich voor het provinciehuis in Groningen en drongen ze naar binnen en blokkeerden een aantal boeren met hun trekkers de toegangsweg naar Lelystad Airport.

Stikstofuitstoot moet 70 procent lager

Vandaag maakt minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal samen met landbouwminister Henk Staghouwer bekend wat er precies nodig is voor de bescherming van de natuur. Naar verwachting moet de stikstofuitstoot in sommige gebieden met 70 tot 80 procent dalen. Van der Wal is niet van plan de stikstofaanpak af te zwakken vanwege de maatschappelijke druk, zo zei ze eerder.

Agractie verwacht dat leden van andere boerenorganisaties ook naar Den Haag komen voor het protest. De in 2019 ontstane actiegroep roept onder andere de boerenlobbyorganisatie LTO, het collectief Farmers Defence Force en voer-, zuivel- en vleesbedrijven op om mee te protesteren.

Veel bijval voor Johan Derksen, na betoog beleid asielzoekers Denemarken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boeren willen wéér met trekkers naar Den Haag komen
Sluiten