Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Tekort in begroting groeit, bedrijven gaan meer belasting betalen

We komen in Nederland te zitten met een groter begrotingstekort. Het tekort stijgt dit jaar namelijk naar 3,4 procent, waarmee het weer boven de Europese norm van 3 procent komt. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van het ministerie van Financiën. Het kabinet geeft veel meer geld uit om ook mensen te compenseren voor de hoge energierekening. Het gevolg: meer belasting voor onder meer bedrijven.

Met het begrotingstekort komen ook extra uitgaven. Het kabinet wil die dekken door vooral hogere inkomens en bedrijven meer belasting te laten te betalen. Ook gaat de vennootschapsbelasting omhoog. Verder wordt er 2,2 miljard gesneden in diverse fondsen zoals het stikstoffonds om andere nieuwe wensen te betalen. In ons Metro-panel besproken onze experts deze week de stelling: ‘De belasting op inkomsten uit arbeid moet omlaag, op vermogen omhoog.’ Wil je weten wat zij vinden? Dat lees je hier.

Bedrijven gaan meer belasting betalen

Eén van de extra uitgaven is om de stijging van de energieprijzen te verzachten. Daar steekt het kabinet 6,4 miljard euro in. Ook is er een tegenvaller van 2,8 miljard euro. Dat is geld dat naar 60.000 spaarders gaat die bezwaar hadden gemaakt tegen de belasting die zij moesten betalen over hun vermogen in box 3.

Sowieso zullen vermogenden in de toekomst meer belasting moeten betalen. Dat past binnen de discussie over vermogensongelijkheid, vindt het kabinet. „Sterke schouders zullen meer lasten moeten dragen”, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag daarover.

Begrotingstekort

Minister Kaag geeft in de Voorjaarsnota aan hoe de begroting er dit jaar voorstaat. Voor het eerst geeft het kabinet ook al inzicht in plannen die het de komende jaren wil uitvoeren. Normaal komt dat pas naar buiten op Prinsjesdag. Met deze nieuwe systematiek krijgt de Kamer meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de begroting van volgend jaar.

Er waren de afgelopen dagen al verschillende plannen uitgelekt. Defensie krijgt er 2,4 miljard euro bij zodat in 2024 en 2025 de NAVO-norm wordt gehaald. Verder wordt er zo’n 2,5 miljard euro uitgetrokken om het minimumloon in stappen te verhogen met 7,5 procent. De AOW groeit voorlopig mee met die stijging, heeft het kabinet besloten.

KLM schrapt nog steeds vluchten door drukte op Schiphol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.