Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe varianten coronavirus opgedoken in Amsterdam

Slecht nieuws voor wie dacht dat we eindelijk verlost waren van het coronavirus. In Amsterdam zijn namelijk nieuwe varianten van het coronavirus bezig aan een opmars. Zo’n 7 procent van alle besmettingen wordt veroorzaakt door de zogenoemde BA.4 en BA.5-varianten, melden het Amsterdam UMC en de GGD

Uit een steekproef blijkt dat 13 van 181 geanalyseerde testen bestaan uit de nieuwe varianten. „Dat is in absolute zin nog weinig, maar wel een sterke toename”, zegt hoogleraar infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc. Een week geleden bevatte slechts één test in de steekproef de BA.4 of BA.5-variant.

Nieuwe varianten van coronavirus niet besmettelijker

Eerder maakte het RIVM al bekend dat de nieuwe varianten ook in Nederland waren opgedoken. Wel is nog steeds de BA.2-variant, omikron, dominant in Nederland. De nieuwe varianten van het coronavirus lijken tot nu toe niet ziekmakender of besmettelijker dan de huidige omikronvarianten, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO signaleerde eerder al dat de BA.4 en BA.5-varianten in Duitsland, Denemarken en het zuiden van Afrika rondgaan. Door de veranderingen in het erfelijk materiaal van de varianten is het mogelijk dat BA.4 en BA.5 makkelijker door het immuunsysteem breken, ondanks dat iemand gevaccineerd is of eerder al besmet raakte met het coronavirus. Het RIVM doet hier nog onderzoek naar.

We zijn niet voorbereid op nieuwe coronagolf: ‘Als het tegenzit lockdown in najaar’

De cijfers verschenen op het Twitteraccount van het samenwerkingsverband ARGOS, wat staat voor Amsterdam Regional Genomic epidemiology and Outbreak Surveillance. Het gaat om positieve uitslagen van coronatesten die bij de GGD Amsterdam zijn gedaan. Die GGD-regio beslaat Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Diemen en Ouder-Amstel.

Steekproef zegt niet alles

Door het aangepaste testadvies doen momenteel alleen zorgmedewerkers, kwetsbare mensen of mensen die een herstelbewijs nodig hebben een test bij de GGD. Die laatste groep bestaat veelal uit mensen die ongevaccineerd zijn of geen boosterprik hebben gehad. De steekproef zegt daarom niet alles over de verspreiding van de varianten van het coronavirus in. Bij eerdere nieuwe varianten liep Amsterdam vaak voor op de rest van het land, en was de steekproef een indicator voor het verdere verloop.

Hoeveel water moet je nou echt op een dag drinken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe varianten coronavirus opgedoken in Amsterdam
Sluiten