Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Lareb doet verder onderzoek naar menstruatiestoornis na coronavaccinatie

Het klonk al eerder: vrouwen die klachten rondom hun menstruatie ervaren na hun coronavaccinatie. Bijwerkingencentrum Lareb kreeg meer dan twintigduizend meldingen van menstruatiestoornis en daarom volgt er verder onderzoek.

Hevige bloedingen of menstruatieklachten, verlate menstruatie, onregelmatige cyclus, tussentijds bloedverlies of bloedingen na de overgang. Dat soort klachten ervoeren vrouwen nadat zij zich lieten vaccineren. Eind 2021 werden dit soort klachten al bekend en benadrukte Lareb dat het om een „tijdelijke menstruatiestoornis ging”. En ook eerder dat jaar klonken deze geluiden.

Menstruatiestoornis na coronavaccinatie

Lareb kreeg de afgelopen tijd meer dan 25.000 meldingen binnen over menstruatiestoornissen. Daarbij bleek het uitblijven van de menstruatie het meest voor te komen (8100 keer), hevige bloedingen volgden daarna (7635 keer). 699 vrouwen maakten melding van bloedingen na de overgang. Van deze meldingen zat 70 procent minder dan drie jaar in de overgang. Meer dan de helft kreeg de bloeding twee weken na de coronavaccinatie.

Maar er is nog een hoop onduidelijk rond deze menstruatieklachten. Daarom heeft het bijwerkingencentrum een vragenlijstonderzoek gedaan. 3,2 procent van de gevaccineerde vrouwen, in een vruchtbare leeftijd, gaf aan verstoringen te hebben in de menstruatie na de prik. In de leeftijd 26 tot 35 jaar was dit 7,3 procent. Volgens Lareb werden ongeveer 17 miljoen vaccins aan vrouwen gegeven.

Lareb gaat verder onderzoek doen

Maar Lareb heeft aan deze cijfers niet genoeg, want conclusies trekken blijft lastig. Daarom volgt er wederom onderzoek. Daarin vergelijken zij vrouwen die aanklopten bij de huisarts met menstruatieklachten voor en na hun coronavaccinatie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is een analyse gestart van alle meldingen in Europa. Ook analyseren zij onderzoeken en literatuur over menstruatiestoornissen na coronavaccinatie.

Eerder bleek al dat er evenveel meldingen werden gedaan na de eerste als de tweede prik. Wel kwamen er veel meldingen binnen van menstruatiestoornissen na het Janssen-vaccin. Ook uit Noors onderzoek bleek dat menstruatiestoornissen vaker voorkomen na een coronavaccinatie dan daarvoor. „Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk”, legde Lareb toen uit. „Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat dit een tijdelijk effect is.”

Menstruatieverlof pas in Nederland wanneer taboe weg is: ‘Betrek de mannen bij dit ‘vrouwendingetje”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lareb doet verder onderzoek naar menstruatiestoornis na coronavaccinatie
Sluiten