Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Kuipers belooft: ministerie bemoeit zich niet meer met OMT-adviezen

Mochten er weer adviezen rond het coronabeleid nodig zijn, dan zal het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ze niet vooraf beoordelen. Die belofte maakte minister Ernst Kuipers in de Tweede Kamer. Eerst gebeurde dat wel met de adviezen van het Oubtreak Management Team (OMT).

Tijdens een debat over de bemoeienis van zijn ministerie bij de adviezen nam Kuipers een suggestie van SP’er Maarten Hijink van deze strekking over. De Kamer wil verder dat de minister ook adviezen over de maatschappelijke impact zwaar laat meewegen. Onlangs viel overigens de wettelijke basis voor coronamaatregelen weg.

Ministerie vroeg OMT adviezen aan te passen

Er is namelijk gebleken dat het ministerie het OMT vroeg de tekst van hun adviezen op punten aan te passen. Soms gebeurde dat, andere keren niet. Dat bleek uit documenten die via de Wob openbaar geworden zijn. De hele Kamer vond die werkwijze nogal opmerkelijk. Maar vooral VVD en D66 vonden het te vroeg om te concluderen dat het ministerie ook echt invloed had op de inhoud van de adviezen.

„Het OMT is onafhankelijk. Leden zitten in het OMT op persoonlijke titel vanwege hun expertise. Ik ga niet over de samenstelling van het OMT en ik zit niet in het OMT”, zei Kuipers hierover. Ook zei hij dat het team van experts altijd zélf de uiteindelijke tekst opstelde. Daarnaast konden de leden kiezen de suggesties niet over te nemen.

En alhoewel Kuipers belooft zich niet te bemoeien met de adviezen, wil hij ze niet helemaal zonder ambtelijk advies naar de Kamer sturen. Zo wil hij ze delen in het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO), waar de gemeenten, ggd’en en andere organisaties die zich bezighouden met de uitvoering overleggen. Wel beloofde Kuipers dat de wijzigingen die dat BAO heeft opgeleverd voortaan zullen worden vastgelegd. Een groot deel van de Kamer sprak tijdens het debat zorgen uit over het gebrek aan transparantie over de totstandkoming van het coronabeleid, waar de adviezen een grote rol in spelen.

‘Sterke tegenhanger nodig’

Er moet daarnaast een sterke tegenhanger komen van het OMT, besloot de Kamer. Die groep moet zich buigen over de maatschappelijke gevolgen van het coronavirus. „Ik denk aan al die jongeren die op hun studentenkamer naar hun scherm staarden, de ondernemers die hun deuren moesten sluiten en de mensen met een kwetsbare gezondheid die ontmoetingen uit de weg gingen”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. Ze wil daarmee voorbereid zijn op een eventuele nieuwe golf.

Bikker dient samen met CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66, SP, Pieter Omtzigt, PVV, BBB, DENK en de Groep Van Haga een motie in waarin het kabinet wordt gevraagd om dat team al voor het najaar op te tuigen. Dat team moet bovendien gelijkwaardig worden aan het OMT.

Negentien kinderen en twee leraren doodgeschoten in school Texas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.