Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Jumbo onder vuur vanwege ‘smoes’: ‘Geen melk door neerslagtekort’

Wie deze dagen gaat shoppen bij de Jumbo kan het zomaar al zijn tegengekomen: lege zuivelschappen. Landelijk heeft de Jumbo te maken met lege schappen, maar wat de reden daar nou van is…

In veel Jumbo’s in het land zijn lege zuivelschappen te zien, vooral een pak melk bemachtigen bij de gele super blijkt lastig. Aan de schappen hangen briefjes met waarom het product er niet is. Maar die redenen lopen nogal uiteen. Bijvoorbeeld: volgens de ene Jumbo ligt het aan leveringsproblemen bij Campina, volgens de andere Jumbo bij de distributiecentra en bij een derde filiaal leveringsproblemen in het algemeen.

Op Twitter gaat vandaag vooral een foto rond van een briefje voor een lege melkvitrine met daarop een wel heel bijzondere reden. „Landelijk hebben we te maken met een tekort aan melk. De oorzaak ligt bij het feit dat we te maken hebben met geen tot weinig neerslag, waardoor het gras te weinig vocht heeft. Hierdoor is de productie van melk veel te laag ten opzichte van de vraag.”

Veel twitteraars, waaronder BBB-Kamerlid Caroline van der Plas, slikken deze ‘smoes’ niet. „Hallo Jumbo! Wat is het nou? Wilt u gewoon niet meer betalen? Make up your mind”, twittert Van der Plas. Dat is volgens de boeren namelijk het probleem: de productiekosten van melk schieten omhoog en dus ook de prijs van melk. De Jumbo lijkt dat echter niet te willen betalen.

Een statement van enkele boeren luidt: „Er is geen tekort aan zuivel. Jumbo vertikt het om een kostprijsdekkende prijs te betalen aan de zuivelfabrieken. Dat opgeplakte A4’tje is een leugen. Jumbo maakt misbruik van de onwetendheid van de klant.” Volgens de boeren gaat het voor de retailers om een stijging van slechts een paar cent per liter. Bovendien is het ‘neerslagtekort’ volgens een boer op Twitter sowieso geen huidig probleem, omdat de koeien nog geen gras van 2022 krijgen gevoederd.

Jumbo-klanten reageren verontwaardigd op de ‘smoesjes’ die de supermarkt  volgens hen gebruikt. „Ronduit droevig, alle klanten zouden weg moeten blijven bij dit soort leugenaars”, zegt iemand. „Jumbo kende vorig jaar een omzet van 9,9 miljard euro, maar de boer moet en zal leeg geperst worden”, stelt ‘Plattelander’. Ook zeggen consumenten dat de zuivelschappen bij andere supermarkten wel goed gevuld zijn. Metro heeft geprobeerd Jumbo te bereiken voor een verklaring, maar kreeg geen gehoor.

Kamerleden woedend op Bouchallikht (GL) na Fortuyn-tweet: ‘Schandvlek van parlement’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jumbo onder vuur vanwege ‘smoes’: ‘Geen melk door neerslagtekort’
Sluiten