Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Kamerleden woedend op Bouchallikht (GL) na Fortuyn-tweet: ‘Schandvlek van parlement’

Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft zich de woede van andere politici op de hals gehaald. Op de sterfdag van Pim Fortuyn, gisteren, plaatste ze een tweet waarin ze niet van plan was om het gezegde ‘over de doden niets dan goeds’ in ere te houden.

Bouchallikht citeerde een tweet van Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp, die stelde dat Fortuyn „de harten van velen wist te stelen”. „De vraag is van wie?”, schrijft de GroenLinks-politicus. „Ik moest stoppen met het kijken van die serie over hem omdat het trauma’s terughaalde. De werkelijkheid nu reflecteert.”

Bouchallikht: ‘Trauma door Fortuyn’

Wat Bouchallikht precies bedoelt met deze trauma’s, is onduidelijk. Ten tijde van de moord op Fortuyn in 2002 was het Kamerlid zeven jaar. Mogelijk hebben deze trauma’s iets te maken met de kritische houding van Fortuyn tegenover de islam.

Op Instagram plaatste Bouchallikht een post waarin ze aangaf dat ze bang was om de post te plaatsen vanwege de haat, maar dat ze werd bemoedigd door de woorden van Audre Lorde: „Your silence will not protect you.”

Wilders: ‘Bouchallikht schandvlek parlement’

Haar tweet kwam haar inderdaad op ontzettend veel kritiek te staan. Onder meer Geert Wilders ging fel tegen haar in. „Wat een smerige tweet op de sterfdag van Pim Fortuyn”, zegt de PVV-leider. „Ze is de schandvlek van ons parlement door zo respectloos te dansen op het graf van Pim Fortuyn. Walgelijk.”

Ook Caroline van der Plas van BBB was niet mild voor Bouchallikht. „De optie ‘ik zeg vandaag maar even niks, al is het alleen maar uit respect voor de nabestaanden’ stond uit, Kauthar?” Voormalig Tweede Kamerlid Theo Hiddema houdt zich ook niet in: „Als kleuter al een trauma opgelopen door rechts vandalisme! Dat levert niet te overtreffen profijt op binnen de kring van linkse gelijkgezinden. Zo’n evident slachtofferschap daar kan de concurrentie nooit tegenop en garandeert een lange carrière in de politiek.”

20 jaar na de moord op Pim Fortuyn: ‘Konden we hem nog maar even lenen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamerleden woedend op Bouchallikht (GL) na Fortuyn-tweet: ‘Schandvlek van parlement’
Sluiten