Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 25 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Binnenkort op vakantie? Ontlast Schiphol en kies voor een ander vliegveld

Vakantiegangers kiezen er steeds vaker voor vanaf een ander vliegveld dan Schiphol te vertrekken vanwege de drukte van de laatste tijd op die luchthaven. „Zeker bij nieuwe boekingen geven reizigers, als dat kan, de voorkeur aan vertrek van een regionale of internationale luchthaven”, vertelt reisbrancheorganisatie ANVR.

Volgens voorzitter Frank Oostdam nemen vakantiegangers de drukte voorlopig nog voor lief, maar dat kan veranderen. Het uitwijken naar luchthavens als die van Rotterdam of Brussel kan volgens Oostdam Schiphol voor een deel ontlasten. „Maar het is een druppel op een gloeiende plaat.”

Onrust onder reizigers

Voor reisorganisaties met eigen vliegtuigen zoals TUI is het veranderen van het vertrekpunt nog niet zo eenvoudig, vanwege bestaande afspraken. Reisbureaus die van losse vliegmaatschappijen gebruikmaken, kunnen redelijk makkelijk vakanties vanaf andere luchthavens aanbieden.

Onder reizigers is een hoop onrust, zegt Oostdam. „Men maakt zich zorgen over de drukte. Het is niet zoals de afgelopen jaren dat de vakantie begint als je op Schiphol bent. Het is nu meer een horde die je moet nemen.” Volgens de voorzitter gebeurt het ook dat mensen hun bestemming kiezen op basis van het gewenste vertrekpunt, in plaats van andersom. Bekijk hier de verwachte drukte voor vandaag.

Personeelstekorten Schiphol

Door personeelstekorten is het op Schiphol al wekenlang druk. Ook maandag waren er weer „erg lange” wachtrijen. Volgens een woordvoerder van de luchthaven komt dat doordat er minder beveiligingspersoneel was dan gepland. Reizigers klaagden over urenlang wachten bij de beveiligingsbalies, waardoor een deel de vlucht niet kon halen.

Op sociale media delen reizigers massaal hun onvrede over de luchthaven. Zo noemen sommige toeristen Schiphol zelfs ‘de slechtste luchthaven die ze ooit hebben gezien’. Op video’s is te zien hoe reizigers dicht tegen elkaar aan staan. „Mensen staan opgepropt op elkaar”, klinkt het op Twitter. „Kinderen en ouderen moeten meer dan 3 uur staan. Wat een incompetentie, Schiphol. Afschuwelijk.” Een andere reiziger filmt cynisch de 1,5-meterstickers op de grond. „Houd afstand iedereen. Wat een shitshow.”

Drukte Schiphol vandaag onder controle

Vandaag lijkt de drukte op Schiphol echter mee te vallen. „Goed geregeld”, laat een reiziger weten. „Giga rij, maar duurde slechts een uurtje langer voor de beveiliging en liep vlot door.”

KLM schrapt 54 vluchten door personeelstekort: ‘Een drukke dag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Binnenkort op vakantie? Ontlast Schiphol en kies voor een ander vliegveld
Sluiten