Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Yeşilgöz: ‘Meer mensen moeten kroongetuige kunnen worden’

Kroongetuige worden? Daar kiezen maar weinig mensen voor. En als iemand wél die rol aanneemt, is de kans groot dat zijn of haar dierbaren gevaar lopen. Zelfs advocaten zijn niet veilig, werd pijnlijk duidelijk door de moord op Derk Wiersum. Volgens minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz moet het makkelijker worden om kroongetuige te worden. Dat zei ze vandaag in het tv-programma WNL Op Zondag.

Yeşilgöz vindt dat ook mensen die criminaliteit mogelijk maken, voor het kroongetuige-zijn in aanmerking moeten komen. Ze wil de bestaande kroongetuigenregeling „verbreden”. „Het gaat om de voorkant, mensen die misdaad faciliteren, bijvoorbeeld notarissen die niet goed bezig zijn, en makelaars. Dan kun je eerder netwerken oprollen.”

Ook zei Yeşilgöz dat ze meer mogelijkheden wil bekijken voor beveiliging van mensen die bedreigd wordend door criminelen. Nu is die beveiliging volgens haar nog vrij licht of heel zwaar. Daar zouden meer niveaus van bescherming tussen moeten zitten.

Yeşilgöz bij WNL Op Zondag

Yeşilgöz sprak ook over hoe het er nu voor staat met de aanpak van de mocromaffia. „Deze strijd gaat nog wel even door”, zei ze. Met haar ministerie wil ze een aantal „flinke beuken uitdelen” aan deze tak van criminaliteit, waar grote stromen euro’s mee worden verdiend. „Het is een miljardenbusiness, gerund door mensen die meedogenloos zijn.”

Maar geld, dat heeft de overheid ook. Weliswaar niet zoveel als de criminelen zelf, maar toch zegt Yeşilgöz dat er nog nooit zoveel geld is vrijgemaakt voor de aanpak van dit soort criminaliteit als nu. „We zullen nooit zoveel geld hebben als de criminelen, maar met de juiste middelen kunnen we bijvoorbeeld wel geldstromen volgen. Zo hopen we ze steeds stappen voor te blijven.”

Wil je WNL Op Zondag terugkijken? Dat kan hier.

Hilariteit onder Ik vertrek-kijkers: alle typische fouten in één aflevering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Yeşilgöz: ‘Meer mensen moeten kroongetuige kunnen worden’
Sluiten