Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Willem Engel uit de cel én mag weer op social media

Willem Engel komt vandaag weer op vrije voeten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloten. Ook mag Engel weer op social media, laat een woordvoerder van de rechtbank weten. De vorige keer was dat juist een van de voorwaarden van zijn vrijlating, dat hij zich níet zou uitlaten op social media.

De rechtbank oordeelde dat het socialmediaverbod van Engel te ruim geformuleerd is en dat hij daarmee in zijn staatkundige vrijheid is beperkt. Wel blijven de algemene voorwaarden die aan de schorsing zijn verbonden, zoals het niet plegen van strafbare feiten, van kracht. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat Engel nog steeds verdachte is en dat het onderzoek naar hem nog altijd loopt.

Zondag hield de politie de 45-jarige voorman van Viruswaarheid aan, omdat hij die voorwaarden zou hebben geschonden. Hij zat twee weken in voorarrest, maar mocht daar even voor het weekend dus uit.

Willem Engel mag weer op social media

De politie hield de Viruswaarheid-voorman op de snelweg aan toen hij onderweg was naar een demonstratie van Samen voor Nederland in Nijmegen, waar hij een toespraak zou geven. Dorien Rose, de partner van Engel, filmde de aanhouding en deelde de beelden op Facebook.

Engel had niks op social media geplaatst, maar was wel te gast in het online programma Café Weltschmerz. Daarin sprak hij onder meer over zijn arrestatie en de lopende rechtszaken tegen hem. Engel zei daarover dat hij dit niet zag als een overtreding van de voorwaarden omdat die volgens hem alleen voor zijn persoonlijke social media-accounts zouden gelden. Nu is die voorwaarde dus helemaal ingetrokken.

Jeroen Pols, die Engel juridisch bijstaat, laat weten blij te zijn dat de Viruswaarheid-voorman weer vrij is. „Maar dat hij is aangehouden had in de eerste plaats natuurlijk niet mogen gebeuren”, aldus Pols. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat Engel nog steeds verdachte is en dat het onderzoek naar hem nog altijd loopt.

Los van deze zaak moet Engel op 13 juni voor de rechter verschijnen, onder meer voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020.

Kijkers enthousiast over ‘vervanger’ van Lubachs Avondshow, maar ook kritisch geluid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Willem Engel uit de cel én mag weer op social media
Sluiten