Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel tieners vrezen oorlog in Nederland, voelen ‘vervelende gevoelens’ als angst en boosheid

Veel tieners in ons land zijn bang voor oorlog en vrezen dat er ook in Nederland oorlog komt. Het gaat om bijna de helft van de 10- tot 18-jarigen in Nederland, meldt UNICEF. Die organisatie deed in maart onderzoek onder ruim duizend kinderen tussen de 10 en 18 jaar. Gevraagd werd naar de uitwerking van de oorlog in Oekraïne op hen.

Het zal niet verrassend zijn, maar het onderzoek wees weinig positiefs uit. Zo denken bijna alle tieners (96 procent) weleens aan de oorlog in Oekraïne, iets meer dan de helft doet dat vaak of regelmatig. Twee op de drie ervaren „vervelende gevoelens” als boosheid, verdriet of angst. Ruim een op de drie is hoopvol dat de oorlog goed gaat aflopen.

UNICEF: kinderen vrezen oorlog in Nederland

Kinderen en jongeren moeten thuis en op school over hun zorgen kunnen praten, stelt UNICEF. „Door hun gevoelens serieus te nemen, kunnen mensen in hun omgeving zorgen en angsten verminderen”, zegt de kinderrechtenorganisatie.

Het onderzoek wijst uit dat kinderen en jongeren hun zorgen kunnen delen in hun omgeving: vier op de vijf jongeren praten met hun ouders over de oorlog in Oekraïne en ongeveer de helft bespreekt de gebeurtenissen met leeftijdsgenoten. Van de basisschoolleerlingen geeft 92 procent aan dat er tijdens de les over de oorlog in Oekraïne wordt gepraat. Bij de middelbare scholieren is dat 81 procent.

Oekraïense leger: honderden inwoners Kiev gemist

Ondertussen meldt het Oekraïense leger dat er zo’n 400 inwoners van een voorstad van Kiev vermist zijn. Dat is al het geval sinds de Russen half februari het land binnenvielen.

Autoriteiten inspecteren momenteel onder meer kelders in het gebied, in de hoop de vermisten te traceren. Zo is al sinds twaalf dagen niets meer vernomen van een plaatselijke arts, sinds zij en haar man door Russische troepen werden meegenomen. De lichamen van mensen waarvan bekend is dat ze zijn omgekomen, zijn ook nog niet gevonden, zei een legerofficial.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

BZV-boer Jan heeft spierziekte: ‘Lichaam moet het zelf oplossen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel tieners vrezen oorlog in Nederland, voelen ‘vervelende gevoelens’ als angst en boosheid
Sluiten