Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Recordboete voor Belastingdienst wegens illegale zwarte lijsten

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd omdat de fiscus jarenlang een illegale zwarte lijst hanteerde om mogelijke fraudeurs op te sporen. Het is de hoogste boete die de AP ooit heeft uitgedeeld.

Het vorige boeterecord, van 2,75 miljoen euro, legde de AP in december ook aan de Belastingdienst op. Ook toen hield de boete verband met het optreden van de fiscus in het kinderopvangtoeslagschandaal. Begin februari bleek dat de Belastingdienst vooral mensen met een ‘niet-Westers uiterlijk’ eruit pikte.

Boete van 3,7 miljoen euro voor Belastingdienst

„De Belastingdienst krijgt deze boete vanwege de jarenlange illegale verwerking van persoonsgegevens in de Fraude Signalering Voorziening (FSV)”, schrijft de AP op haar website. „Dat was een zwarte lijst waarop de Belastingdienst signalen van fraude bijhield. Met vaak grote gevolgen voor mensen die onterecht op de lijst stonden.” Metro schreef eerder al dat mensen die op de zwarte lijst belanden, daar vaak nooit meer af kwamen. Ook legden we je uit wat je allemaal moet weten over de zwarte lijst van de Belastingdienst.

Het gaat om een opeenstapeling aan boetes, voor zes verschillende overtredingen. Wegens het ontbreken van een wettelijke basis voor het handelen krijgt de fiscus 1 miljoen euro boete. Dat het doel van de FSV niet vooraf specifiek was omschreven, en er onjuiste gegevens in stonden, komt de fiscus op tweemaal 750.000 euro boete te staan. De rest van de boetes zijn opgelegd, omdat de Belastingdienst zijn eigen interne toezichthouder te laat om advies vroeg, voor het te lang bewaren van ‘signalen’ en een gebrekkige beveiliging van FSV.

Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen heeft de fiscus „met FSV de rechten van de 270.000 mensen die op de lijst stonden op ongekende wijze geschonden. Ruim zes jaar lang”. Mensen konden om het minste of geringste, of zelfs door een anonieme melding, op de lijst terechtkomen. Gedupeerde burgers wisten echter van niets en konden zich dus ook niet verweren. „De Belastingdienst heeft met FSV levens overhoopgehaald.”

Naast privacyschending ook discriminatie

Naast schending van de privacywet, discrimineerde de Belastingdienst mensen in de jacht op mogelijke fraudeurs. „Had je een Turkse, Marokkaanse of Oost-Europese nationaliteit? Dan werd je zonder goede reden vanwege die nationaliteit nader onderzocht”, aldus Wolfsen. „Deze discriminatie is onacceptabel. Ook noemde de Belastingdienst bijvoorbeeld giften aan moskeeën en hoge medicijnkosten van mensen met Oost-Europees klinkende achternamen bij voorbaat als risicofactor voor fraude.”

De boete valt onder meer zo hoog uit, omdat het niet de eerste keer is dat de Belastingdienst „ernstige overtredingen” van de AVG beging. „De Belastingdienst is meerdere keren in de fout gegaan”, concludeert Wolfsen. „Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de Belastingdienst zorgvuldig met hun gegevens omgaat. In de zaak-FSV bleek dat dus ook weer niet het geval.”

Metro sprak ook met een gedupeerde van de toeslagenaffaire. Zij maakte van dichtbij mee welk effect het heeft als een kind (onterecht) uit huis wordt geplaatst. Veel van die kinderen – zo’n 1100 in totaal – zijn overigens nog steeds niet terug bij hun families.

Ondanks kritiek van media-collega’s blijft Johnny de Mol HLF8 presenteren, maar waar is Fidan Ekiz?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Recordboete voor Belastingdienst wegens illegale zwarte lijsten
Sluiten