Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Prins Harry (en Mark Rutte) in tranen bij opening Invictus Games

Prins Harry raakte gisteravond duidelijk geëmotioneerd toen hij een staande ovatie kreeg van het publiek bij de Invictus Games in Den Haag. Ook zijn vrouw Megan Markle en onze premier, Mark Rutte, hielden het niet droog.

Prins Harry, die zijn Britse aanspreektitel Zijne Koninklijke Hoogheid twee jaar geleden opgaf, en Meghan spraken tijdens de opening van het sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen het publiek toe. Invictus Games zou in 2020 – dat jaartal heeft de website nog altijd – worden gehouden, maar moest door corona lang worden uitgesteld.

Meghan en prins Harry gaan in op Oekraïne

Meghan benadrukte vooral het belang van de aanwezige militairen, maar ook de aanwezigheid van het Oekraïense team dat ondanks de oorlog in het land toch aanwezig kan zijn. „We steunen allemaal het Oekraïense team”, zei Meghan, die daarna de militairen, veteranen en hun familie bedankte voor de inzet en steun. Daarop introduceerde Meghan haar man Harry, die zelf tien jaar in het leger zat.

Invictus Games prins Harry
De hertog van Sussex, prins Harry tijdens de openingsceremonie van de Invictus Games. Foto: ANP / Koen van Weel

Ook prins Harry schonk bijzondere aandacht aan het team van Oekraïne. „De moed die het gevergd heeft om te komen, is niet te beschrijven. Jullie willen jullie waarheid vertellen, dé waarheid”, sprak hij de Oekraïners toe. „De wereld staat eensgezind achter jullie. Ik hoop dat we leren hoe de wereld jullie beter kan steunen.”

Week lang Invictus Games in Den Haag

De Invictus Games, geïnitieerd door de Britse prins Harry, duren tot en met vrijdag. Het evenement in en rond het Zuiderpark in Den Haag kon eindelijk van start na een uitstel van twee jaar. Bij de openingsceremonie was ook onder anderen prinses Margriet aanwezig. Koning Willem-Alexander is aanwezig bij de sluitingsceremonie.

Ook Mark Rutte heeft het even te kwaad

Ook premier Mark Rutte heeft het Oekraïense team speciaal welkom geheten in zijn speech bij de openingsceremonie van de Invictus Games. Na zijn verwelkoming volgde gisteravond een luid applaus vanuit de zaal voor de Oekraïense deelnemers. Enkele Oekraïense teamleden zijn niet aanwezig bij het sportevenement voor militairen en veteranen, omdat ze vechten in hun thuisland. „Net als u denken wij aan hen”, aldus Rutte. „Weet alsjeblieft dat we allemaal achter jullie staan. Dat we Oekraïne steunen.”

De Telegraaf viel op dat ook Rutte net als prins Harry tijdens zijn woorden emotioneel werd. ‘De openingsceremonie van de Invictus Games bleek een heuse tranentrekker‘, zo schrijft de krant.

Quiz: op welke dag stierf Jezus? En 9 andere vragen over Pasen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prins Harry (en Mark Rutte) in tranen bij opening Invictus Games
Sluiten