Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Oud-minister op tv over gas: ‘Draai open die gaskraan in Groningen’

„Het was voor het kabinet de laatste optie, maar dit is een noodsituatie, dus draai de gaskraan in Groningen zeker voor een jaar weer open.’’ Woorden over gas waar geen speld tussen te krijgen is. Ze werden vandaag op televisie uitgesproken.

Volgens oud-minister van Financiën Onno Ruding zou het kabinet er verstandig aan doen om de gaskraan in Groningen weer open te draaien. Hij meldde dat vanmorgen in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1. Metro legde de stelling ‘de gaskraan in Groningen moet per direct worden opengedraaid’ onlangs ook voor aan het deskundigenpanel. Quotes waren toen onder meer: „Onze overheid is hierin totaal onbetrouwbaar.” En: „Haal met beleid gas uit Groningen.”

Gas is de oplossing voor miljardentekort

De oud-minister en CDA-prominent was in het programma van WNL te gast om te praten over het miljardentekort waar het kabinet mee te maken heeft. Volgens Ruding is een van de oplossingen om die tekorten terug te dringen het heropenen van de gasvelden in Groningen. „Met het gas help je de internationale problematiek kleiner te maken en tevens moeten we Poetin niet de kans geven om rijker te worden van gasopbrengsten.”

Wel vindt Ruding dat Groningers bij een heropening van de gaskraan ruimhartig gecompenseerd moeten worden. „Het past helemaal in het anti-Poetin beleid dat gevoerd wordt sinds de Russische inval in Oekraïne. Groningers kunnen ook rekenen, de tijden zijn nu veranderd. En ook niet onbelangrijk: met de opbrengsten van de winning van gas zal de minister van Financiën ook blij zijn”, aldus de voormalig bewindspersoon in WNL op Zondag.

‘Waar zijn ze gebleven, mensen als Ruding’

Tot voor kort was meer gas uit Groningen halen een heikel punt. Het sentiment is sinds Oekraïne en de consequenties die de oorlog in het land op gas uit Rusland kan hebben, veranderd. Uit een enquête van het Dagblad van het Noorden bleek dat ook Groningers de gaskraan wel verder open willen laten draaien om Poetin te dwarsbomen.

Op sociale media blijken ook de woorden van oud-minister Onno Ruding goed te vallen. Wellicht was dat een jaar geleden nog heel anders geweest. Verstandige kerel, zo zien twitteraars de inmiddels 82-jarige ex-politicus. „Waar zijn ze gebleven, mensen met een heldere vooruitziende kijk op de toekomst zoals Ruding”, schrijft iemand bijvoorbeeld.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Rusland: ‘Marioepol is schoongeveegd’, militairen Oekraïne nog vast in fabriek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oud-minister op tv over gas: ‘Draai open die gaskraan in Groningen’
Sluiten