Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 6 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Ondanks energiebesparingsadvies is het 22 graden in de Kamer: ‘Zweten’

Een opvallend stukje ‘onderzoeksjournalistiek’ van politiek verslaggever Thomas van Groningen van Op1. Terwijl minister van Klimaat Rob Jetten eind vorige week zei dat de thermostaat van alle overheidsgebouwen permanent naar 19 graden gaat, lijkt dat niet het geval in de Tweede Kamer.

Daar staat de verwarming nog altijd te gloeien. „Het zweet stond op mijn voorhoofd.”

Toen Thomas van Groningen gisteren werd gevraagd naar zijn nieuws van de dag, nam de politiek verslaggever van de gelegenheid gebruik om het over de temperatuur in de Tweede Kamer te hebben. Om energie te besparen, draait de overheid de temperatuurknop terug van 21 naar 19 graden in al haar gebouwen. Permanent, als het aan de ambitieuze Rob Jetten ligt. Die gaf daarmee het startschot voor de overheidscampagne ‘Zet ook de knop om‘.

Kabinet volgt eigen advies niet op

De maatregel en campagne moeten zorgen voor lagere energiekosten en bovendien minder afhankelijkheid van Russisch gas. „Wij kunnen als overheid het goede voorbeeld geven dat je zuiniger met energie moet omgaan”, zei de minister van Klimaat eind vorige week, toen hij de plannen presenteerde. Maar het kabinet lijkt haar eigen adviezen in de wind te slaan, afgaande op wat de thermostaat in de Tweede Kamer zegt.

„Thomas, jouw nieuws van vandaag”, begon Op1-presentator Tijs van den Brink. „Ja, het is natuurlijk een gebbetje. Maar afgelopen week zei Rob Jetten dat in overheidsgebouwen de temperatuur 2 graden omlaag zou gaan. Om gas te besparen, om energie te besparen. Ik werd getipt door een collega van GeenStijl. Die zei tegen mij: volgens mij is dat in de Tweede Kamer helemaal niet zo”, aldus politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Kijk hier de aflevering terug, waar de journalist rond minuut 2.30 zijn nieuwtje deelt.

‘Temperatuur in Tweede Kamer 22 graden’

„Toen dacht ik al dat dat moest kloppen. Want het was er hartstikke warm. Het zweet stond op mijn voorhoofd”, zegt de journalist. „Dus ik heb even rondgekeken. In een zaaltje bij de plenaire zaal hing een thermostaat en daar stond op: 22 graden. Dat is toch drie graden hoger dan wat de minister heeft gezegd. Daar moet dus nog wat gebeuren.”

„Aftreden?”, vraagt Tijs van den Brink zich hardop lachend af. „Er schuilt wel een echte onderzoeksjournalist in jou”, zegt hij cynisch tegen de politiek verslaggever. „Haha, ja, er moeten nu echt koppen gaan rollen”, reageert Van Groningen.

Vandaag Inside lacht smakelijk om Op1-blunder Jan Kooijman: ‘Goed dit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ondanks energiebesparingsadvies is het 22 graden in de Kamer: ‘Zweten’
Sluiten