Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 3 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

NS rijdt ook zondagavond geen treinen, reizigers klagen over bomvolle bussen

Als gevolg van een grote IT-storing die het spoorwegnet zondag grotendeels plat legde, rijden er vanavond geen treinen meer, laat de NS weten. Aanvankelijk zouden om 17.00 uur weer treinen gaan rijden. Later werd dat 20.00 uur, maar ook dat gaat niet lukken.

„Hoewel de oorzaak van de storing inmiddels verholpen is, is de impact groot”, zegt NS in een verklaring. „Om betrouwbaar te kunnen opstarten, moeten systemen geüpdatet worden en treinen op de juiste plaats worden gebracht. Dat vergt tijd.” Morgenochtend kan de normale dienstregeling grotendeels worden opgestart.

Bomvolle bussen en uren vertraging

Alleen op trajecten van regionale vervoerders wordt vandaag nog gereden. Gestrande treinreizigers die alternatief vervoer zoeken, klagen over bomvolle bussen en uren vertraging. De regionale bussen rijden wel, maar de NS kan geen extra bussen inzetten, omdat de storing landelijk is en het om zulke grote aantallen reizigers gaat die niet in een bus passen. „Dat is niet te doen”, zegt een woordvoerster.

De treinen en bussen van streekvervoerder Arriva rijden wel volgens de dienstregeling, maar zitten overvol. Arriva kan geen extra bussen inzetten, omdat alle chauffeurs al worden ingezet, zegt een woordvoerster van Arriva. Er worden soms haltes overgeslagen.

NS spreekt speculaties over hack tegen

Er is geen aanleiding om te denken dat het gaat om een mogelijke hack van het systeem, kan de NS verder melden. Het besluit om te stoppen met rijden is er een „dat je liever niet neemt”, maar niet alleen was er geen actuele reisinformatie voor reizigers, ook waren er achter de schermen problemen. Zo was het door de storing lastig om personeel en treinen opnieuw in te delen als er bijvoorbeeld ergens vertraging zou ontstaan.

De storing werd veroorzaakt door een systeem dat doorlopend planningen voor de dag maakt. Dat werkte niet en had grote impact. Een onderdeel van dit systeem is namelijk ook bijsturing in het geval van een incident op het spoor. Dan maakt dit systeem ook automatisch omleidingen. Wanneer dat niet werkt, is het onverantwoord om treinen te laten rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NS rijdt ook zondagavond geen treinen, reizigers klagen over bomvolle bussen
Sluiten