Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 7 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Mondkapjesdebat: CDA’ers De Jonge en Van den Berg zwaar onder vuur

Het mondkapjesdebat over de betrokkenheid van het CDA in het schandaal is hét gesprek van de dag. Zeker nu CDA-parlementariër Joba van den Berg begrip heeft getoond voor haar partijgenoot Hugo de Jonge, barst de bom. Zo spreekt GroenLinks-leider Jesse Klaver van „een schande voor de Tweede Kamer”.

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners verdienden miljoenen aan de mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid, terwijl ze zeiden zonder winstoogmerk te willen leveren. Uit vrijgegeven stukken blijkt dat De Jonge, voormalig minister van Volksgezondheid, betrokken is bij de de mondkapjesdeal. De Kamer vindt dat hij hen hierover eerder had moeten informeren. Gisteren zei de minister dat hij de gang van zaken betreurt.

Mondkapjesdebat

De Jonge „was wel degelijk op de hoogte van de deal”, luidt de reactie van PvdA’er Attje Kuiken. Waarom de minister niet eerlijk antwoordde over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal, vindt Kuiken vreemd. „Vindt hij het passend een semantisch woordenspel te voeren over wat betrokkenheid inhoudt?”, vraagt de PvdA’er zich af.

Daar sluit Maarten Hijink van de SP zich bij aan. „Wat hebben we aan een minister die vanwege beeldvorming een deal sluit en daarna zijn handen eraf trekt?”, vraagt Hijink zich af. Wybren van Haga, voorzitter van zijn eigen afgesplitste fractie, vindt dat De Jonge weg moet. Hij heeft al een motie van wantrouwen op zak. Van Haga is overigens zelf ook niet vies van een schandaal. De SP nomineerde hem tot ‘huisjesmelker van het jaar’, waarna de VVD hem uit de partij zette.

Felle reacties in debat op CDA’ers

Volgens Joba van den Berg staat de integriteit van De Jonge „niet ter discussie”. Iedereen in de politiek was op de een of andere manier „betrokken” bij de deal, vindt het Kamerlid. Die opmerking schiet in het verkeerder keelgat van de oppositie. „Er is 100 miljoen euro verloren gegaan aan belastinggeld”, zegt PVV-Kamerlid Fleur Agema. „En als mevrouw Van den Berg denkt hier even gemakkelijk mee weg te komen door te zeggen dat Van Lienden de enige slechterik was: u bent onderdeel van het probleem en van nepotisme.”

Ook SP-Kamerlid Maarten Hijink reageerde fel in het mondkapjesdebat. „Ambtenaren zeiden: het zijn een stelletje boeven, we willen niet met hen in zee. De minister zei: wel doen. De Jonge had zijn betrokkenheid niet moeten verdoezelen. De bedoelingen van de minister waren dubieus.”

Te vroeg om oordeel te vellen

Ook DENK sluit zich aan bij de kritiek. De VVD is milder: zij vinden het nog te vroeg om een oordeel te vellen over de Jonge. „Minister De Jonge moet vandaag nadere tekst en uitleg geven, context scheppen. Maar uiteindelijk is dat ook maar een deel van het totale verhaal over de mondkapjesdeal”, zei Kamerlid Judith Tielen in het debat.

Hugo de Jonge wil 15.000 vluchtelingen in overheidsgebouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mondkapjesdebat: CDA’ers De Jonge en Van den Berg zwaar onder vuur
Sluiten