Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Lilianne Ploumen stopt per direct als leider en Kamerlid van de PvdA

Lilianne Ploumen stopt per direct als leider van de PvdA. Ze geeft ook haar Kamerzetel op, laat ze in een verklaring weten. Ze zegt „dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben”.

Ploumen stopt als leider én Kamerlid PvdA

Ploumen volgde begin vorig jaar Lodewijk Asscher op, die opstapte vanwege zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Ze schrijft dat het als partijleider „belangrijk is om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug”.

Ploumen stapt ook op als Tweede Kamerlid omdat ze de fractie en haar opvolger niet „in de weg wil lopen. Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid”.

Ongewenst gedrag binnen politieke partij

Onlangs kwam de PvdA nog in opspraak, nadat er meldingen waren gedaan van ongewenst seksueel gedrag van een partijlid. Wel vond dat gedrag plaats in de privésfeer. Ploumen zei dat ze als leider „soms wel en soms niet” af wist van ongewenst gedrag, omdat dat bij de functie van leider hoort. Uiteindelijk stapte PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk op.

„In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden”, zei Van Dijk in een verklaring. „Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie.”

Verbazing om Chateau Bijstand: Maxime Meiland heeft op school bij één vak niet echt opgelet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lilianne Ploumen stopt per direct als leider en Kamerlid van de PvdA
Sluiten