Nina den Bouw
Nina den Bouw Binnenland 7 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Mondkapjesdebat keert zich tegen Omtzigt: ‘Realiseert hij dat hij onderdeel was van CDA-vriendjespolitiek?’

Coalitiepartijen VVD en D66 en oppositiepartij PVV hebben Pieter Omtzigt in het debat over de mondkapjesdeal hard aangepakt. Omtzigt zou zich, als voormalig CDA-Kamerlid, ook met de aankoop van mondkapjes hebben bemoeid.

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners verdienden miljoenen aan de mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid, terwijl ze zeiden zonder winstoogmerk te willen leveren. Uit vrijgegeven stukken blijkt dat De Jonge, voormalig minister van Volksgezondheid, betrokken is geweest bij de de mondkapjesdeal. De Kamer vindt dat hij hen hierover eerder had moeten informeren. Gisteren zei de minister dat hij de gang van zaken betreurt.

‘De heer Omtzigt pleit altijd voor openheid en transparantie’

Aan journalisten van de Volkskrant liet Omtzigt recent weten geen openheid van zaken te willen geven over zijn eventuele betrokkenheid bij de aanschaf van onder meer mondkapjes. „Ik kon het eigenlijk niet geloven. De heer Omtzigt pleit altijd voor openheid en transparantie”, stelde VVD-Kamerlid Judith Tielen. Ze vroeg hem alsnog zijn communicatie met ministeries en bewindspersonen openbaar te maken. Ook haar D66-collega Wieke Paulusma wilde inzicht in de hierover verstuurde appjes en mails van Omtzigt.

Hij wil dat alleen doen als Deloitte hiernaar vraagt, stelde hij. Dat bureau doet onderzoek naar de mondkapjesdeal. „Ik vind het echter raar dat u de mailbox van parlementariërs wilt doorzoeken”, reageerde het inmiddels van het CDA afgesplitste Kamerlid.

Omtzigt heeft aanbiedingen alleen onder de aandacht gebracht, maar heeft het verder aan anderen overgelaten om die te beoordelen, benadrukte hij.

Kritiek vanuit de Kamer

PVV-Kamerlid Fleur Agema zag het anders: „Realiseert Omtzigt zich dat hij onderdeel was van CDA-vriendjespolitiek?” Het aanbod van Sywert van Lienden, destijds CDA’er, werd afgehouden door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), maar dan komen „allerlei CDA’ers in stelling”, waaronder minister De Jonge, blikte Agema terug. „CDA’ers regelen dingen voor elkaar. Nepotisme heet dat. Het is fout.” Agema beweerde dat de partijgenoten van Van Lienden geholpen hebben met moties die hem goed uitkwamen. Ze zegt dat die met Kamervragen probeerden te regelen dat er een btw-vrijstelling kwam voor bedrijven als die van hem.

SP-Kamerlid Maarten Hijink noemde het „stuitend, hoe de coalitie ineens inquisitie pleegt tegenover Omtzigt”. „Ik snap die opmerking”, reageerde Omtzigt daarop. „Ik hoop dat die controle die op mij plaatsvindt op zelfde manier plaatsvindt als die op de regering.”

Eerder al ruzie tussen Omtzigt en van Lienden

In oktober van vorig jaar zijn Omtzigt en Van Lienden in een discussie beland over de mondkapjesdeal tussen de overheid en Van Lienden. Omtzigt liet in de Volkskrant weten zich misleid te voelen door Van Lienden, die laatste noemt dat een verdraaiing van de werkelijkheid.

Bløf komt met jubileumalbum: ‘Gekentekend door corona en frustraties’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mondkapjesdebat keert zich tegen Omtzigt: ‘Realiseert hij dat hij onderdeel was van CDA-vriendjespolitiek?’
Sluiten