Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 10 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Joost Eerdmans van JA21 krijgt bakken kritiek na opvallende beslissing

Joost Eerdmans, de fractievoorzitter van JA21 in de Tweede Kamer, heeft zich met zijn partij niet populair gemaakt bij rechtsminnend Nederland. Het Tweede Kamerlid stemde met een andere partijgenoot tegen de motie van wantrouwen van Hugo de Jonge. Het komt hem op bakken kritiek te staan, ook van zijn eigen leden.

Donderdag stond CDA-minister De Jonge in het beklaagdenbankje in de Tweede Kamer om uitleg te geven over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Toen die deal werd getekend, was Hugo de Jonge de verantwoordelijke coronaminister. Hij bracht Sywert van Lienden in contact met zijn ministerie. Daardoor kon de ‘mondkapjesdealer’ miljoenen euro’s aan belastinggeld in zijn zak steken.

Na een pittig debat en een ingediende motie van wantrouwen, werd één ding duidelijk: Hugo de Jonge blijft, ondanks alle kritiek, voorlopig minister. De motie van wantrouwen haalde geen meerderheid. Niet in de laatste plaats omdat De Jonge steun kreeg vanuit onverwachte hoek. Twee leden van de rechtse partij JA21 stemden tegen de motie. En dat is tegen het zere been van sommige kiezers.

Rechtse kiezers verbolgen over beslissing

De beslissing komt de partij en Joost Eerdmans op bakken kritiek te staan, vooral vanuit rechtsminnend Nederland. Zij zien Hugo de Jonge het liefst zo snel mogelijk vertrekken. „Bizar dat er partijen zijn die de motie van wantrouwen tegen Hugo de Jonge niet hebben gesteund. Joost Eerdmans blijkt een ware lakei van de macht.”

Ook Geert Wilders van de PVV sneert naar Joost Eerdmans. „Hij stemde zojuist TEGEN de motie van wantrouwen tegen Hugo de Jonge. Eens een CDA’er, altijd een CDA’er”, beweert hij. „Nieuw mailadres Eerdmans: [email protected]”, zegt een ander gekscherend.

Kritiek is de politicus niet vreemd. Zo lieten De Slimste Mens-kijkers zich eerder al keihard uit over Joost Eerdmans.

Reactie van Joost Eerdmans en JA21: ‘Te licht om weg te sturen’

Joost Eerdmans tweette na alle kritiek de uitleg over de beslissing om niet mee te gaan met de motie van wantrouwen tegen Hugo de Jonge. „Onze drie Kamerleden hebben aan het einde van het debat in goede harmonie besloten om bij de hoofdelijke stemming over de motie hun eigen afweging te maken.”

Volgens JA21 was „wat er op tafel lag, te licht om de minister weg te sturen”. „Hij heeft op een onhandige manier voor veel verwarring gezorgd. Daarvoor heeft hij het boetekleed aangetrokken.” Verder wil de partij het onafhankelijke onderzoek naar het handelen van de CDA-minister afwachten.

Overigens stemde één van de drie JA21-Kamerleden wél voor de motie van wantrouwen.

Ja, Joost en Annabel gaan ervoor met JA21: ‘We passen in gat VVD en PVV’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Joost Eerdmans van JA21 krijgt bakken kritiek na opvallende beslissing
Sluiten