Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Grensoverschrijdend gedrag bij D66: prominent lid legt werk neer na onthullingen

Frans van Drimmelen, een prominent lid van D66, heeft zijn werkzaamheden bij adviesbureau Dröge en Van Drimmelen voorlopig neergelegd. Dat valt te lezen in een korte verklaring die op de website van het adviesbureau is geplaatst.

Dit weekend plaatste de Volkskrant namelijk een artikel met onthullingen over grensoverschrijdend gedrag binnen de partij. Van Drimmelen raakte in opspraak omdat bleek dat hij zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Die conclusie wordt getrokken in een vertrouwelijk deel van een rapport over de kwestie. Dat deel is echter al een jaar in handen van de partijtop. Er is ook een openbaar deel, dat vorig jaar naar buiten kwam, maar daarin staat die conclusie niet. D66 verzweeg het grensoverschrijdende gedrag dus.

Grensoverschrijdend gedrag Frans van Drimmelen

„Afgelopen zaterdag kwam de Volkskrant in een artikel terug op een onderzoek door Bureau BING naar grensoverschrijdend gedrag binnen D66, waarbij onze collega Frans genoemd wordt”, staat te lezen in de verklaring van het adviesbureau. „De situatie is uiterst pijnlijk, verdrietig en schadelijk voor alle betrokkenen.”

„Binnen ons bureau is door de partners over de publicatie en de ontwikkelingen daaromtrent gesproken. Na dit overleg is gezamenlijk besloten dat Frans zijn werkzaamheden voorlopig neerlegt.”

D66 bekeek rapport opnieuw

Het partijbestuur liet gisteren weten opnieuw naar het rapport te gaan kijken. De bestuursleden willen de stukken „wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan”, meldde de partij in een verklaring. D66-leider Sigrid Kaag heeft nog niet op de berichtgeving gereageerd.

In een open brief roepen raadsleden, bestuurders en andere (actieve) partijleden de partij ondertussen op snel openheid van zaken te geven. De ondertekenaars willen dat de partij het vertrouwelijke rapport geanonimiseerd openbaar maakt. Ook willen de ondertekenaars binnen drie weken een bijeenkomst waar de partijleiding vragen beantwoordt en verantwoording aflegt.

De brief was vandaag rond 10.00 uur ruim 180 keer ondertekend.

Kritiek op Ajax-trainer Ten Hag na opmerkingen over bekerwinst PSV

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grensoverschrijdend gedrag bij D66: prominent lid legt werk neer na onthullingen
Sluiten