Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 apr 2022

Gegijzelde Apple Store en vier anderen krijgen heldenspeld

De man die in februari gegijzeld werd in een Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam, heeft een heldenspeld gekregen. Burgemeester van die stad, Femke Halsema, eerde gisteren hem en vier anderen die de gijzeling hebben moeten doorstaan. Het gaat om de man uit Bulgarije die door de gijzelnemer lange tijd onder schot werd gehouden, de vier andere personen hielden zich urenlang verborgen in een kast.

Op Instagram schrijft Halsema dat ze het „bijzonder” vond om „vijf hele speciale gasten” te mogen ontvangen in haar werkkamer.

Heldenspeld voor gegijzelde in Apple Store

„Namens alle Amsterdammers heb ik ze bedankt voor hun moed en daadkracht”, schrijft ze. Volgens de burgemeester leefde heel het land mee met de Bulgaar. Tijdens de gijzeling besloot hij „in een split second” om weg te rennen toen hij voor de deur van de winkel het water moest ophalen waar de gijzelnemer om had gevraagd. De 27-jarige verdachte uit Amsterdam rende daarop achter hem aan, toen hij buiten was reed de politie hem aan. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. Later bleek dat hij vaker verward gedrag vertoonde. Maar waarom hij besloot mensen in de Apple Store te gijzelen, zal waarschijnlijk nooit écht duidelijk worden.

„Zijn heldendaad is ongelofelijk moedig, ook al ziet hij zichzelf niet als held”, schrijft Halsema over de Bulgaar, die net als de andere vier anoniem wil blijven. Ook zij waren volgens Halsema moedig. „Ondanks hun benarde situatie wisten zij belangrijke informatie over de gijzeling door te geven aan de politie.”

Tijdens de gijzeling schoot de gijzelnemer onder andere op de politie en dreigde hij zichzelf op te blazen. Hij eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden zijn tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht.

Politie was bereid Will Smith tijdens Oscars te arresteren: ‘Dit is geweldpleging’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gegijzelde Apple Store en vier anderen krijgen heldenspeld
Sluiten