Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Coalitiepartij ChristenUnie keert zich tegen verlenging coronapas: ‘QR-code uit Spoedwet’

De coronapas, oftewel de QR-code, ligt inmiddels alweer achter ons. Maar, zoals minister Ernst Kuipers onlangs uitsprak: „Deze zit nog in de gereedschapskist.” De QR-code staat namelijk nog in de, inmiddels verlengde, Spoedwet. En daar is niet iedereen het mee eens. Coalitiepartij ChristenUnie keert zich namelijk tegen het behoud van de coronapas.

Hoewel we ons verheugen op de zonnige lentedagen en de broeierige zomer en we het coronavirus al bijna vergeten zijn, werden er in februari een aantal dingen vastgelegd. Het coronavirus kreeg namelijk een A-status, de Spoedwet werd verlengd en men heeft het over een Europese of zelfs internationale aanpak van pandemieën. Wat dat allemaal precies inhoudt, lees je hier.

Coronapas in de gereedschapskist

Gezondheidsminister Ernst Kuipers liet weten dat instrumenten zoals de QR-codes in de gereedschapskist blijven en viroloog Ab Osterhaus legde uit dat de pandemie nog niet voorbij is.

Onder die Spoedwet, die inmiddels vijf keer is verlengd, valt ook de coronapas. En de ChristenUnie vindt dat het kabinet die QR-code uit de ‘gereedschapskist’ moet halen. „Een coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist houden voor het geval dat, is voor mijn fractie op dit moment niet proportioneel”, sprak Tweede Kamerlid Mirjam Bikker gisteren tijdens een debat hierover.

ChristenUnie keert zich tegen verlening QR-code

Het kabinet heeft de mogelijkheid de Spoedwet, ook wel bekend als Tijdelijke wet maatregelen Covid-19, te verlengen. De Tweede Kamer krijgt pas achteraf te horen of de wet opnieuw verlengd is.

Gisteren werd tijdens het debat de vijfde verlenging van 1 maart tot 1 juni 2022 besproken. Een zesde verlening ligt op de plank. Ook het coronatoegangsbewijs is nog niet officieel van tafel. „We hebben nu nergens een coronatoegangsbewijs en dat heeft geen schadelijke gevolgen”, vertelde Bikker. Momenteel is er geen sprake van een QR-code, maar volgens Bikker is dat niet voldoende. „Ook slapend in de wetgeving vindt de ChristenUnie dat je een inperking van grondrechten zwaar moet wegen”, aldus de politica. Zij pleit er dan ook voor dat de coronapas niet meegaat in een volgende verlenging van de Spoedwet.

Coalitiepartij

Ook trekt de politieke partij de effectiviteit van de coronapas in twijfel. Volgens Bikker spelen de minder ziekmakende Omikron-variant en huidige vaccinatiegraad daar een rol in. „Natuurlijk kan dat veranderen als er een nieuwe ‘variant of concern’ is”, legde ze uit. Maar volgens haar heeft zo’n situatie nieuwe afwegingen nodig betreft wetgeving en de grondwet. Ze vroeg aan minister Kuipers uitleg over het behoud van de coronapas in het pakket aan maatregelen.

ChristenUnie is een coalitiepartij. Als zij zich tegen de coronapas keren, kan het zo zijn dat er geen meerderheid meer voor deze maatregel is in de Tweede Kamer. Andere partijen als PVV, BBB, PvdD en FVD staan bekend als tegenstanders van de pas. Maar nog niet eerder keerde een partij uit de coalitie zich tegen de maatregel. Volgens Bikker zou het zomaar kunnen dat de coronapas ook niet meer door de Eerste Kamer heen komt.

Twee coronawetten door de Eerste Kamer, terwijl we versoepelen. Hoe zit dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coalitiepartij ChristenUnie keert zich tegen verlenging coronapas: ‘QR-code uit Spoedwet’
Sluiten