Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 3 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

In april schaatsen op natuurijs, het kan vandaag in Winterswijk

Het is dan wel officieel al twee weken lente, maar in Winterswijk kan er vandaag geschaatst worden op natuurijs. „Dit is volstrekt uniek.”

Vanwege de uitzonderlijke kou is het vandaag mogelijk om te schaatsen op natuurijs in Winterswijk. Dat meldt Omroep Gelderland. Het is uniek dat er nog zo laat in het jaar gebruikgemaakt kan worden van de natuurijsbaan.

‘Voor het eerste schaatsen in april’

Om het schaatsen mogelijk te maken zijn de ijsmeesters van de Winterswijkse ijsvereniging WIJV de hele nacht druk in de weer geweest om hun baan te prepareren. „We hebben er goed over nagedacht, maar we vonden dat we het moesten proberen”, zegt ijsmeester Hendrik ten Prooije. „Dit is zo volstrekt uniek: voor het eerst schaatsen op natuurijs in april.”

De ijsvereniging begon al voor middernacht met de voorbereidingen en dat liep niet helemaal zoals verwacht. Vier uur later hadden de ijsmeesters de hoop bijna opgegeven omdat de temperatuur niet genoeg daalde. Maar uiteindelijk werd het toch nog koud genoeg om de natuurijsbaan in goede staat te krijgen en konden de eerste mensen vanochtend in alle vroegte hun schaatsen onderbinden.

3 april-nacht was nooit eerder zo koud

De nacht van 2 op 3 april was dan ook nooit eerder zo koud als de afgelopen nacht. In het Gelderse Deelen werd de laagste temperatuur gemeten, zo meldt Weeronline: -6,3 graden. Dat is ruim onder het vorige record van -5,5, dat uit 1909 stamt en toen in Winterswijk werd vastgesteld.

En ook op andere plekken in het land was het afgelopen nacht erg koud voor de tijd van het jaar. In Enschede, Hupsel (Achterhoek), Herwijnen (Betuwe) en Eindhoven vroor het ook flink, met minima tussen -5 en -6 graden. In De Bilt daalde het kwik tot -4.

De allerkoudste aprilnacht ooit werd overigens ook bij Deelen genoteerd. Op de vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht daalde het kwik op 12 april 1986 naar maar liefst -9,4 graden.

Ambtenaar? Trek je trui maar aan! Verwarming in rijksgebouwen gaat 2 graden omlaag

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In april schaatsen op natuurijs, het kan vandaag in Winterswijk
Sluiten