Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dat is al de tweede keer? Volt zet Nilüfer Gündoğan alsnog uit fractie

Politica Nilüfer Gündoğan moet de Tweede Kamerfractie van partij Volt verlaten. Daar stemde een meerderheid van de driekoppige fractie voor. Na alle aantijgingen en beschuldigingen richting de politica lijkt haar vertrek onvermijdelijk. Gündoğan stemde zelf tegen haar vertrek.

En dat betekent dat Gündoğan het gat van de deur toegewezen krijgt. Fractievoorzitter Laurens Dassen bracht dit nieuws naar buiten. Vandaag stemde de fractie over de kwestie Gündoğan. De veelbesproken politica was zelf niet fysiek aanwezig, maar haar advocaat Geert-Jan Knoop bevestigt dat zij tegen stemde.

Nilüfer Gündoğan uit fractie van Volt

De fractie bestond uit Dassen, Marieke Koekkoek en Gündoğan. Er werd gestemd over een wijziging van het fractiereglement. Daardoor werd het mogelijk om Gündoğan alsnog uit de fractie te zetten. Klinkt dit geluid je trouwens bekend? Dat klopt, Gündoğan kreeg al eerder vertrek aangekondigd.  Mocht de omstreden politica haar Kamerzetel behouden, wat ze wel van plan lijkt, dan wordt ze ook geroyeerd als lid van Volt. Die beslissing volgt maandag.

Volgens Laurens Dassen was de politieke relatie met Gündoğan “duurzaam ontwricht” en had bemiddeling geen zin meer. Hij vindt dat ze in haar reactie op een artikel van NRC over de beschuldigingen aan haar adres de situatie heeft gebagatelliseerd en dat ze zich denigrerend heeft uitgelaten over de melders. Verder neemt hij het haar kwalijk dat ze in het televisieprogramma Jinek liet weten dat ze niet van plan was om haar aangiften in trekken, zoals de partij eiste, maar zelfs gaat uitbreiden

Tweede keer uit de fractie

Gündoğan kwam de afgelopen tijd in opspraak vanwege meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Zij werd toen al uit de Voltfractie gezet, maar een kortgedingrechter draaide die beslissing terug. Vanuit de rechter klonk dat, juridisch gezien, deze afhandeling onjuist was. De fractie en het bestuur proberen om deze manier wel de juiste stappen te zetten. Maandag liet Gündoğan in een Tweet weten het niet met deze aanpak eens te zijn. „Ik had namelijk volgens de rechter onbelemmerd toegang tot de fractie moeten krijgen.” Wat ze nu gaat doen, is niet duidelijk.

https://twitter.com/Sadafqt/status/1503328959617982468

Twitter reageert

Al snel twitteren mensen mee over het nieuws rondom Gündoğan. De discussie over overschrijdend gedrag klinkt ook wederom op social media. Zo kwam gisteren het nieuws naar buiten dat oud-Ajax-directeur Marc Overmars een nieuwe baan heeft en hij wordt door veel mensen bekritiseerd. Volgens sommige twitteraars is de aanpak bij Overmars en Gündoğan verschillend. Ook voorspellen anderen dat Gündoğan zich niet uit de Tweede Kamer laat wegslaan.

https://twitter.com/goandgrabit/status/1506227526439473152

Vandaag Inside-kijkers storen zich aan Johan Derksen die nieuwe baan Marc Overmars steunt: ‘Flikt hij niet meer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.