Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Twitter en politici gaan los op vleestaks: ‘Vlees voor de rijken’ en ‘betutteling’

De vleestaks die minister Henk Staghouwer (Landbouw) gisteren opperde in een Kamerbrief, maakt nogal wat los. We moeten duurzamer en vegetarische gaan leven en meer betalen voor vlees. Maar daar zijn politici en twitteraars het niet allemaal mee eens.

In de brief spreekt minister Staghouwer (ChristenUnie) over het stimuleren van de consument om een gezonde en duurzame keuze te maken. Door plantaardig, duurzaam en/of biologisch te eten en minder te verspillen.

Minister Henk Staghouwer onderzoekt vleestaks

De minister wil „verkeerd voedsel” beprijzen „zonder mensen in hun vrijheid te beperken”. Daarom wordt momenteel de vleestaks onderzocht. Oftewel, meer betalen voor een biefstukje voor een betere wereld. Overigens ligt er ook een suikertaks in het verschiet voor onder meer frisdranken en wil Staghouder onderzoeken of de btw op groente en fruit omlaag kan.

Maar het ambitieuze plan van de minister wekt nogal wat verontwaardigde reacties op. Politici en twitteraars reageren op de vleestaks. Hoewel voorstanders aankaarten dat deze besluiten nodig zijn voor een duurzamer bestaan en een beter klimaatbeleid, roept de taks ook weerstand op.

Twitter gaat los op duurzaam plan

Daar klinken verschillende argumenten. Want zoals je vast hebt gemerkt stijgen voedsel- , brandstof- en energieprijzen. Twitteraars kaarten aan dat bij een vleestaks de ‘rijken’ vlees blijven consumeren en de minder bedeelde gezinnen de dupe worden. Het zou zelfs voor financiële problemen kunnen zorgen.

Ook vinden sommigen dat een mens vrij is om zelf te kiezen voor wel of geen vlees. Daarnaast begrijpen anderen niet dat belasting heffen, de oplossing moet zijn. „Maak groenten en treinreizen goedkoper”, klinkt een reactie. Overigens krijgen ook de genoemde vleesvervangers kritiek, want die zouden niet altijd even gezond zijn.

Verontwaardigde reacties politici

Verschillende Kamerleden reageren op de woorden van Staghouwer. Onder meer Caroline van der Plas (BBB), Geert Wilders (PVV), Derk Jan Eppink (JA21)  en Thom van Campen (VVD) keren zich tegen een vleestaks. Terwijl uit de hoek van D66 en Partij voor de Dieren steun klinkt.

Geen plastic bekertjes meer op kantoor en op festivals vanaf 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twitter en politici gaan los op vleestaks: ‘Vlees voor de rijken’ en ‘betutteling’
Sluiten