Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 14 mrt 2022

Stemmen in een museum of dierentuin: bij deze stemlocaties kun je terecht

Vanaf vandaag kun je al stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar. Maar woensdag gaat het feest pas echt beginnen: tientallen stemlocaties in jouw gemeente openen dan hun deuren. Gemeentes trekken alles uit de kast om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om naar de stembus te gaan. En dat betekent dat jij kunt stemmen in een concertzaal of in de dierentuin.

Metro zet de leukste stemlocaties op een rijtje, waar jij met je rode potlood aan de slag kunt.

Stemmen in een museum

Kunst kijken en tegelijkertijd je stem uitbrengen? Dat kan in veel gemeentes! Zo is er een stembureau te vinden in het Eye Filmmuseum en Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Je kunt in de hoofdstad ook stemmen bij Museum Het Schip. In Rotterdam openen ook een aantal artistieke plekken hun deuren voor stemmers, waaronder het Wereldmuseum en Gallery Untitled. Ook in Amare, het nieuwe cultuurcomplex in Den Haag, vind je een stembureau. Leidenaren kunnen hun stem uitbrengen in Museum De Lakenhal.

Concertzalen en theaters

Poppodium 013 in Tilburg wordt woensdag tijdelijk getransformeerd tot een stembureau. Na het stemmen kunnen kiezers een speciale ‘Stem als een Ster’-route lopen, waardoor ze het de achterkant van het poppodium te zien krijgen. Daarnaast gaat ook TivoliVredenburg in Utrecht open voor kiezers en Het Paard in Den Haag. Hagenaren kunnen stemmen in de Koninklijke Schouwburg. Ook de Melkweg en de Tolhuistuin in Amsterdam behoren dit jaar tot de lijst van bijzondere stemlocaties.

Naar de stembus in een bioscoop

Voor wie de nieuwe Batman-film nog niet heeft gezien, is dit misschien wel de kans voor een filmbezoek met een politiek randje. Dit jaar kun je namelijk ook stemmen in verschillende Pathé-bioscopen. Zo is er een stembureau te vinden in de locaties Amsterdam, Ede, Tilburg, Utrecht en Maastricht.

Horeca

Ook een biertje drinken in het café kan in sommige locaties gecombineerd worden met een stembezoek. Zo opent de Wispe brouwerij in Weesp de deuren voor kiezers, net als hotel en restaurant The Hoxton in Amsterdam. Ook de kookfabriek in Den Haag, waar je terecht kunt om te leren koken met een groep mensen, wordt eenmalig omgetoverd tot stembureau.

Sportievelingen kunnen terecht in Boulderhal de Campus in Den Haag om daar hun stem uit te brengen en een muur te beklimmen. Je kunt ook je stem uitbrengen bij Madurodam of Safaripark de Beekse Bergen. In ruil voor je stempas krijgen kiezers een gratis toegangskaart voor het safaripark. Als dat geen goede deal is, weten we het ook niet meer.

Vanaf vandaag kun je al stemmen binnen je gemeente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stemmen in een museum of dierentuin: bij deze stemlocaties kun je terecht
Sluiten