Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Grote zorgen over sloop in Efteling: ‘Beleid ontbreekt’

Niet alleen fans maken zich zorgen over de sloop van historische onderdelen van de Efteling. Ook Erfgoedvereniging Bond Heemschut laat van zich horen. De vereniging wil dat de Efteling de voorgenomen sloop van het Spookslot uitstelt, totdat het park beleid heeft voor de omgang met het eigen erfgoed.

Dat beleid ontbreekt nu. „Oude objecten worden vernietigd om plaats te maken voor nieuwe attracties, terwijl dit cultureel erfgoed juist bepalend is voor de historie van de Efteling zelf”, zegt directeur Karel Loeff van Heemschut.

Efteling spreekt kritiek tegen

De Efteling weerspreekt de kritiek van de stichting. „Het gedachtegoed van onze grondleggers vormt de basis voor ons bestaan en is vertrekpunt voor nieuwe plannen”, zegt een woordvoerder. „We zijn ons heel bewust van de waarde en het is onze bedoeling om ervoor te zorgen dat de Efteling voor vele generaties blijft bestaan. Daarom pakken we diverse sprookjes en attracties aan. Zo blijft de oude pracht behouden voor het nageslacht. Als een attractie wordt verwijderd, kijken we eerst zorgvuldig naar de historische en emotionele waarde.”

Heemschut vindt dat attracties die van oudsher in de 70-jarige Efteling hebben gestaan, zoals de stoomcarrousel, rijksmonument zouden moeten worden. De vereniging denkt zelf dat de Efteling daar vanuit de bedrijfsvoering niet veel voor voelt.

Spookslot Efteling
Foto: ANP/Rob Engelaar)

Sloop Spookslot

De Efteling voelt zich echter vereerd door het idee volgens de woordvoerder. Het probleem is dat aan een rijksmonument mag niets meer veranderd mag worden. Dat is echter soms wel nodig is of zelfs wettelijk voorgeschreven. Zo is het huisje van Roodkapje onlangs afgebroken en met nieuwe technieken opnieuw opgebouwd.

De Efteling gaat het Spookslot slopen om plaats te maken voor een nieuwe attractie en een nieuw themagebied. „Hoewel geen ontwerp van Anton Pieck zelf, is het Spookslot een belangrijke attractie die geen bot sloopbesluit verdient”, schrijft Heemschut in een brief aan de Efteling. „De attractie is ongetwijfeld in technische zin verouderd, maar verdient het om als hoofdshow behouden te blijven. Het slot is een belangrijke waarde voor de Efteling zelf.” De erfgoedvereniging denkt dat de Efteling veel „fans van het eerste uur” gaat verliezen als alle vernieuwingsplannen doorgaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.