Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 12 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Op twee na langste reeks van zonnige dagen ooit komt vandaag ten einde

Maar liefst tien dagen mocht Nederland onafgebroken genieten van de zon, een record. De reeks zonnige dagen staat op de derde plek in de lijst van het hoogste aantal dagen met volop zonneschijn op rij ooit. Maar vandaag komt er een einde aan de lange periode van stralend zonnig weer.

Vanaf 2 maart tot en met gisteren was het onafgebroken zonnig in ons land. Maar liefst tien dagen lang konden we genieten van de zon. Sinds het begin van de metingen kwam zo’n lange reeks van zonnige dagen slechts twee keer eerder voor, zo meldt Weer.nl.

Reeks zonnige dagen op derde plek

De reeks van zonnige dagen stoot maart 2020 en mei 1992 van een gedeelde derde plek: in deze maanden werden er negen aaneensluitende dagen met volop zonneschijn geteld. Alleen in februari 2003 en in juli en juli 1976 werd een langere reeks neergezet, namelijk met elf en dertien zonnige dagen op rij.

De afgelopen reeks had het record wel kunnen verbeteren als niet op 1 maart wolken over Nederland waren getrokken. Die dag scheen de zon daarom slechts een half uur. Op 26, 27 en 28 februari scheen in De Bilt namelijk ook volop de zon.

Zon scheen 80 procent van maximale duur

Tijdens de afgelopen reeks scheen de zon in De Bilt minimaal 80 procent van haar maximaal mogelijke duur, maar vandaag komt daar een einde aan. Hoewel de zon zich nog wel laat zien, is het niet meer zo stralend als de afgelopen tien dagen. In de loop van de middag neemt de sluierbewolking toe. Ook kan er voor het eerst sinds 1 maart weer een klein beetje regen vallen in Zeeland.

Ondanks dat de zon af en toe achter de wolken verdwijnt, blijft de temperatuur voorlopig nog zacht met 12 tot 15 graden. Ook volgende week blijft het zacht en kan er landinwaarts zelfs een temperatuur van 17 graden gemeten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op twee na langste reeks van zonnige dagen ooit komt vandaag ten einde
Sluiten