Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Novavax-vaccin vanaf maandag verkrijgbaar; dit is hoe het anders werkt dan andere vaccins

Na de inmiddels bekende vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna en Janssen is vanaf aanstaande maandag een nieuw vaccin tegen het coronavirus verkrijgbaar bij de GGD. Vanaf dan zal er ook worden geprikt met Novavax, een eiwitvaccin. Wat dat precies is en hoe dit vaccin anders is dan andere vaccins, leggen we je uit.

Novavax is niet zomaar ‘het zoveelste coronavaccin’, maar werkt anders. Deze prik werkt namelijk op basis van eiwitten, terwijl de bestaande vaccins werken op mRNA. Het Janssen-vaccin is weer een ander verhaal: dat is een vectorvaccin. Ze werken allemaal net even iets anders.

Werking vaccins

Het ‘gewone’ mRNA-vaccin bevat een boodschapper-molecuul (mRNA). In het lichaam wordt dit omgezet naar virale of bacteriële eiwitten, die door het lichaam als vreemd worden gezien. Daarna maakt het lichaam daar antistoffen tegen.

Vectorvaccins, zoals AstraZeneca of Janssen, zorgen er met gemodificeerde virussen, vectoren, voor dat het spike-eiwit van het coronavirus wordt herkend door het immuunsysteem. De vector gaat lichaamscellen binnen en zorgt ervoor dat er antigeeneiwitten worden aangemaakt. Deze worden vervolgens aangepakt door het immuunsysteem.

Eiwitvaccin Novavax

Een eiwitvaccin, zoals Novavax, bevat kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, die zijn nagemaakt in een laboratorium. Ook zit er een hulpstof in de prik die de afweerreactie van het lichaam versterkt. Wederom zal het lichaam na injectie antistoffen gaan aanmaken tegen de nieuwe, vreemde eiwitdeeltjes. Bij een coronabesmetting zal het lichaam de eiwitten van het coronavirus razendsnel, sneller dan bij andere vaccins, herkennen en aanvallen en is ook de kans op een milde besmetting sterk verkleind.

Mensen die een Novavax-vaccin willen, moeten dit duidelijk aangeven bij de GGD. De voorkeur van het kabinet ligt namelijk nog bij de mRNA-vaccins. Voor volledige bescherming met het Novavax-vaccin zijn er twee prikken nodig met een periode van minstens drie weken tijd tussen de prikken. Wel is het nog onduidelijk hoe goed de prik werkt tegen de omikron-variant en is Novavax niet op alle locaties te verkrijgen. Novavax is ook niet verkrijgbaar als booster.

Vaccinatietwijfelaars

Dit vaccin kan vooral worden gegeven aan mensen die allergische reacties of heftige bijwerkingen ervoeren bij andere vaccins. Ook kan het mensen die twijfelen om te vaccineren over de streep trekken. Ton de Boer, de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), merkte eerder op dat sommige twijfelaars „moeite hebben met nieuwe techniek”, zoals de techniek van Moderna en Pfizer. Het Novavax-eiwitvaccin maakt dus gebruik van een meer ‘vertrouwde’ techniek.

Half Holland Dakloos brengt ‘pijnlijke’ woningproblematiek in beeld: ‘We zijn fucked’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.