Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 7 mrt 2022

‘Nederlandse Tinder Swindler’ komt vrij, ondanks miljoenenoplichting

De 49-jarige Tiffany van D. uit Den Haag, die wordt verdacht van het oplichten van een man uit Friesland voor 5,8 miljoen euro, wordt morgen vrijgelaten. De rechtbank in Den Haag besloot vandaag dat de Nederlandse ‘Tinder Swindler’ haar strafzaak in vrijheid mag afwachten. Ze krijgt tijdens de schorsing van haar voorarrest een contactverbod met het slachtoffer en medeverdachten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw ervan dat ze van januari 2016 tot en met juli vorig jaar onder het mom van een liefdesrelatie miljoenen aftroggelde van het Friese slachtoffer. De onderneemster vertelde hem dat ze werd bedreigd en de grote geldsommen nodig had voor haar beveiliging. Ze deed volgens de officier van justitie voorkomen alsof ze erg vermogend was en een erfenis verwachtte van 94 miljoen euro.

Fraude en leugens

Het OM verdenkt de vrouw samen met medeverdachten ook van het witwassen van de 5,8 miljoen euro. Het geld besteedde de vrouw volgens de officier voornamelijk aan reizen naar Ibiza en het bekostigen van haar luxe levensonderhoud. Terwijl het slachtoffer dacht dat hij een relatie met de vrouw had, trouwde zij met een 30-jarige medeverdachte uit Limburg. De bruiloft zou volgens de officier zijn bekostigd met geld van het slachtoffer.

Bij de politie verklaarde ze vorig jaar na haar aanhouding dat ze „in een leugen leeft”. Ook zei ze dat ze veelvuldig geld heeft gekregen door de vermogende Fries leugens te vertellen.

Tinder Swindler

Haar advocaat Yehudi Moszkowicz ontkende vandaag in de Haagse rechtbank dat zijn cliënt de Nederlandse en vrouwelijke versie is van The Tinder Swindler, uit de gelijknamige Netflix-misdaaddocumentaire. Hij liet een leningsovereenkomst zien die de verdachte en het slachtoffer vorig jaar samen ondertekenden. Volgens de rechtbank sluit die overeenkomst de vermeende oplichting echter niet uit.

Simon Leviev, de man achter ‘The Tinder Swindler’, wist zijn slachtoffers op een soortgelijke manier op te lichten als Tiffany van D. Hij deed zich voor als de zoon van een miljardair en nam zijn dates mee in een luxe leven, dat hij bekostigde door meerdere slachtoffers op te lichten.

Onderzoek toont aan: huisdieren maken je écht gelukkig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Nederlandse Tinder Swindler’ komt vrij, ondanks miljoenenoplichting
Sluiten