Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste Nederlanderse 60-plussers krijgen vandaag vierde coronavaccinatie

De eerste Nederlanders vanaf 60 jaar kunnen vandaag hun vierde coronavaccinatie krijgen. Het gaat dan om de tweede boosterprik.

Mensen tussen 60 en 69 jaar kunnen vanaf nu een vierde coronavaccinatie laten zetten. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Hij volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad.

Vierde coronavaccinatie tot nu toe voor 70-plus

De Gezondheidsraad kwam gisteren met een advies om de tweede booster ook aan te bieden aan mensen van 60 tot 69 jaar. Tot nu toe werd de prik alleen aangeboden aan 70-plussers, mensen in verpleeghuizen, mensen met het syndroom van Down en mensen met een ernstige immuunstoornis.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er relatief veel zestigers die momenteel besmet raken en in het ziekenhuis belanden. Door deze groep een extra prik aan te bieden „wordt er betere bescherming geboden tegen ernstige ziekte”, aldus de minister.

Ernst Kuipers volgt ook het advies van de Gezondheidsraad om gezonde mensen jonger dan 60 geen prik aan te bieden. Gisteren twitterde de minister dit over de coronavaccinatie:

De GGD wijst er met klem op dat belangstellende zestigers eerst een afspraak moeten maken. Dat kan aanvankelijke alleen online, maar ze kunnen ook bellen als ze eenmaal een brief van het RIVM hebben gehad met een uitnodiging.

Het gaat nog steeds goed met de coronacijfers

Het aantal positieve coronatests daalt nog steeds. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen donderdagochtend en gistermorgen melding van 35.043 coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal op een vrijdag sinds midden januari, vlak voor de omikrongolf begon.

Het weekgemiddelde daalt daarmee naar 37.967 positieve tests per dag. Donderdag lag dit op 40.003. Sinds vrijdag 11 maart daalt het weekgemiddelde, toen waren er 69.191 positieve tests per dag. De coronavaccinatie voor ouderen en kwetsbaren blijft desondanks belangrijk om ernstige ziekte door corona tegen te gaan.

In Amsterdam werden 1432 besmettingen vastgesteld. Rotterdam telde 1072 positieve coronatesten en Den Haag 863. Daarna volgden Utrecht (756), Groningen (584) en Almere (471). In Weesp en op Schiermonnikoog testte niemand positief. Het RIVM kreeg twintig meldingen binnen van mensen die zijn overleden aan hun coronabesmetting. Onder meer in Maastricht, Amersfoort en Eindhoven zijn de doden geregistreerd.

Bart is eindelijk genezen van zijn dwangstoornis: ‘Veertig jaar met angst geleefd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste Nederlanderse 60-plussers krijgen vandaag vierde coronavaccinatie
Sluiten