Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders willen massaal het leger in: sollicitaties met 54 procent toegenomen

Na de Russische inval in Oekraïne is de animo voor een baan in het leger met sprongen vooruitgegaan. Het aantal sollicitanten steeg met maar liefst 54 procent. Het gaat om mensen die meteen aan de slag willen.

Mensen reageerden de afgelopen week beduidend vaker op vacatures bij de commando’s, de marechaussee, de luchtmobiele brigade en de infanterie dan daarvoor. Dat meldt het AD. Ook is er veel belangstelling om reservist te worden. In totaal dienden zeker 736 mensen een digitale sollicitatie in. Vooral mensen, tussen de 25 en 34 jaar, zijn geïnteresseerd. Zij moeten nog wel door de keuring en het selectieproces.

Actieve wervingscampagne niet gepast

Defensie voerde de afgelopen dagen geen actieve wervingscampagne omdat dat ‘niet gepast’ werd gevonden in het huidige tijdperk. Toch nam ook het aantal meldingen voor voorlichtingsgesprekken van Defensie flink toe, namelijk met 34 procent ten opzichte van een normale week.

Een woordvoerder benadrukt dat de groei van het aantal sollicitaties flink hoger ligt dan de groei van het aantal mensen dat zich eerst wil oriënteren. „Dit zegt iets over de intentie om nu bij Defensie aan de slag te gaan”, stelt hij.

Defensie wordt zichtbaar

Minister van Defensie, Kajsa Ollongren, zegt erg blij te zijn met de massale interesse. „We hebben echt mensen nodig”, zegt ze. Ook laten de stijgende cijfers volgens haar zien dat de oorlog in Oekraïne iets aanwakkert bij Nederlanders. „Nu Defensie zichtbaar wordt en er een oorlog gaande is in Europa, kan ik me goed voorstellen dat mensen gaan nadenken over hoe zij een bijdragen kunnen leveren. Dat is een mooie ontwikkeling.”

Defensie kampt al langer met een personeelstekort. Er zouden op dit moment zelfs 3600 vacatures openstaan. Ook zo’n 1600 werkplekken nog niet vervuld omdat daar geen geld voor is. Hierdoor wordt er voor deze functies niet actief naar mensen gezocht. De huidige belangstelling komt vooral uit grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Commandant bij Sven op 1: ‘Nederland zet meer troepen voor Oekraïne en NAVO klaar’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlanders willen massaal het leger in: sollicitaties met 54 procent toegenomen
Sluiten