Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Mantelzorg krijgt steeds minder waardering van gemeenten

Mensen die zorg voor een familielid of naaste op zich nemen, krijgen de afgelopen jaren steeds minder van hun gemeente. Koepelorganisatie MantelzorgNL heeft gekeken naar de tegemoetkomingen die gemeenten geven aan mantelzorgers.

De organisatie deed onderzoek naar de tegemoetkomingen van gemeenten voor thuisverzorgers waarmee ze hun waardering voor het werk laten zien. De afgelopen jaren blijkt die tegemoetkoming flink te zijn gedaald.

Standaard vergoeding voor mantelzorgers

Tot 2015 kregen mantelzorgers altijd een vergoeding van 200 euro per jaar. Daarna kwam die taak bij de gemeenten te liggen. Er wordt jaarlijks budget toegekend aan de gemeente om mensen met deze taak tegemoet te komen, hoe dat wordt ingezet mag de gemeente zelf bepalen.

Dat levert voor mantelzorgers over het algemeen steeds minder op. Vorig jaar gaf nog maar een derde van de gemeenten een geldbedrag voor thuiszorg. Gemiddeld kregen mensen met deze zorgtaak 114 euro. De helft van de gemeenten koos voor een waardebon van gemiddeld 61 euro.

In zeven procent van de gemeenten kregen mantelzorgers geen geld, maar een bloemetje of een pakket met lokale producten. De waarde van dat pakket lag gemiddeld op twintig euro. In tien procent van de gemeenten krijgen ze zelfs helemaal geen vergoeding meer.

Vergoedingen soms omhoog

Het is niet alleen slecht nieuws: in een paar gemeenten is de financiële vergoeding als blijk van waardering juist hoger. Gemiddeld kregen mantelzorgers in deze gemeenten twintig euro extra.

Het uitdelen van de vergoedingen ligt volgens MantelzorgNL ingewikkeld. Het extraatje dient soms bijvoorbeeld meerdere doelen, omdat de uitgedeelde waardebonnen alleen bij lokale ondernemers besteed kunnen worden. 

Waardering voor mantelzorgers

Directeur van MantelzorgNL Liesbeth Hoogendijk is niet blij met de ontwikkeling. „Met technische beheersmaatregelen en de stapsgewijze vermindering van de hoogte van de waardering geef je de mantelzorgers geen warm gevoel of oprechte waardering.”

Ze noemt het van cruciaal belang dat mantelzorgers serieus worden genomen én worden gezien. „Kijkend naar de vergrijzing en de oplopende tekorten in de zorg kunnen gemeenten hier hun ogen niet voor blijven sluiten.”

Nederlander snakt naar langere vakantie in de zomer en even geen all-inclusive

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mantelzorg krijgt steeds minder waardering van gemeenten
Sluiten