Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 1 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom ging het in het Marengo-proces een uur lang over een leesbril?

Je zou denken dat er genoeg andere zaken te bespreken zijn in het Marengo-proces, maar een discussie over een leesbril nam vandaag veel tijd in beslag. Waarom? Verdachte Saïd R. kan zonder bril het strafdossier niet lezen en dat houdt de boel in de rechtbank op.

De Marengo-zaak is inmiddels een van de grootste strafzaken van Nederland, die al een tijdje voortduurt. Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman hield alle ontwikkelingen in het proces bij via twitter.

Saïd R. in de rechtszaal voor Marengo-proces

Vandaag verscheen verdachte Saïd R. voor het eerst in de rechtbank voor het Marengo-proces. Hij is naast de beruchte Ridouan Taghi een van de belangrijkste verdachten in de grootschalige strafzaak. Evenals Taghi zou hij betrokken zijn geweest bij meerdere liquidaties en moordpogingen.

R. werd december vorig jaar door Colombia uitgeleverd aan Nederland. Tijdens zijn reis naar Nederland zou zijn leesbril zijn gesneuveld. Wellicht denk je: „Ja? Nou en?”. Maar de bril van R. blijkt een langdurig discussieonderwerp in de rechtszaal. Waarom? De verdachte kan zijn dossier namelijk niet lezen en zich daardoor niet voorbereiden op de zaak.

De leesbril van R.

De advocaten van R. drongen aan dat de verdachte toch maar een opticien moest inschakelen. Die kwam bij hem langs in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Maar dat leverde dus niet het gewenste resultaat op, want een leesbril heeft de verdachte nog steeds niet.

‘Mocra Maffia die piepen over brilletje’

Het lijkt een vrij makkelijk oplosbaar probleem, maar volgens Razzouki en zijn advocaten is dat niet het geval. Ook het uitvergroten van teksten op een laptop, is volgens de advocaten niet mogelijk.

Twitteraars reageren verbaasd op de leesbril-discussie. „Serieus? Stoere Mocra Maffia-mannen die piepen dat ze een brilletje nodig hebben”, of „Kruidvat-brilletje werkt ook prima”, reageren ze. Ook volgen er heel wat suggesties voor winkels waar een goedkope leesbril verkrijgbaar is.

Reeks zittingsdagen rechtbank

R. koos er tot nu toe voor om bijzonder weinig te zeggen in de rechtszaal. Volgens zijn advocaten Mark Dunsbergen en Robert van ‘t Land, heeft hun cliënt in verhoren bij de politie ook voornamelijk gezwegen.

De zitting van vandaag is de eerste van een reeks zittingsdagen. De advocaten lieten weten kroongetuige Nabil B. te willen horen, maar daarover was nog veel onduidelijk. Zij voorzien dit pas in september te kunnen doen. Ook twee broers van R. staan terecht in het Marengo-proces.

Sywert van Lienden opgepakt in onderzoek mondkapjesdeal: ‘Eindelijk!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom ging het in het Marengo-proces een uur lang over een leesbril?
Sluiten