Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 mrt 2022

Kamer wil debat over bemoeienis De Jonge met mondkapjesdeal, maar zónder De Jonge

Hoe heeft minister De Jonge zich precies bemoeid met de mondkapjesdeal en moet hij daarvoor een tik op de vingers krijgen? Daarover en meer gaat de Tweede Kamer binnenkort debatteren. Maar dat is wel zonder Hugo de Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting. Dat heeft de Kamer besloten op aandringen van de regeringspartijen.

De Jonge zelf ontkent alle betrokkenheid bij de mondkapjesdeal tussen zijn voormalige ministerie (Volksgezondheid) en Sywert van Lienden. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek echter dat De Jonge in appjes er bij een ambtenaar op aandrong om contact op te nemen met Van Lienden. In dit artikel legden we je eerder al uit hoe het allemaal zit.

Debat over bemoeienis De Jonge bij mondkapjesdeal

De Kamer zal het debat voeren met de huidige minister Conny Helder (Langdurige Zorg). Dat vinden de coalitiepartijen „staatsrechtelijk zuiver”. En eerst komt er een briefing waarin adviesbureau Deloitte, dat onderzoek doet naar de kwestie, de stand van zaken toelicht.

Het debatverzoek was ingediend door Attje Kuiken (PvdA). Zij wil volgende week een debat, waarbij zowel Helder als De Jonge aanwezig moeten zijn. Dat vindt ook de rest van de oppositie. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen wel een debat, maar alleen met Helder.

GroenLinks eist opnieuw een feitenrelaas. De fractie had daar vorige week ook al om gevraagd, maar kreeg gisteren van Helder te horen dat ook zij het volledige onderzoek van Deloitte afwacht. GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil dat het feitenrelaas er voor morgen 12.00 uur alsnog ligt. Daaruit moet onder meer duidelijk worden of De Jonge de Kamer wel juist heeft geïnformeerd.

De Jonge ontkent

Volgens De Jonge is het onderzoek van de Volkskrant slechts een ‘suggestie’ en heeft hij niks te maken gehad met de mondkapjesdeal. Maar sommige politici, zoals Fleur Agema (PVV), vinden dat hij moet aftreden. „Anders krijgt Ernst Kuipers, de huidige minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de bagger over zich heen.” En dat vindt Agema op zijn zachtst gezegd „Niet collegiaal”.

Ook comedian Martijn Koning reageerde op de situatie, maar dan met een flinke dosis humor. „Als Hugo de Jonge deze week niet opstapt eet ik zijn schoenen op #mondkapjesdeal”, schrijft Koning. Ernst Kuipers, de huidige minister van Volksgezondheid, heeft er nog geen woorden aan vuil gemaakt. Hij vindt dat het onderzoek van Deloitte eerst afgerond moet zijn. Wel sneerde hij onlangs naar Sywert van Lienden. Het afronden van het onderzoek kan overigens maanden duren. Er is namelijk meer tijd en informatie nodig om het onderzoek af te ronden, liet Deloitte al eerder aan de minister weten .

Oorlog lijkt te kantelen: Rusland belooft terugtrekking troepen uit Kiev

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kamer wil debat over bemoeienis De Jonge met mondkapjesdeal, maar zónder De Jonge
Sluiten