Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Laagste opkomst ooit bij gemeenteraadsverkiezingen – hoe komt dat?

Weinig mensen hebben gestemd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Sterker nog, het gaat dit jaar om de laagste opkomst ooit. Vanochtend bleek al dat lokale partijen de algehele winnaar zijn, VVD en CDA de winnaars van de landelijke partijen. Maar waarom trokken maar weinig mensen naar de stembureaus? Ipsos heeft een opinieonderzoek daarnaar gedaan en weet een aantal verklaringen te bieden, schrijft de NOS.

Mensen die niet hebben gestemd, geven als belangrijkste reden dat ze niet zeker wisten op welke partij ze moeten stemmen. Voor 32 procent van de thuisblijvers is dat het geval.

Historisch lage opkomst gemeenteraadsverkiezingen

28 procent van de thuisblijvers heeft geen vertrouwen in gemeentelijke politiek, 27 procent heeft er simpelweg geen interesse in. Van de mensen die bij de gemeenteraadsverkiezingen niet stemde, zou 48 procent dat wél doen als het om de landelijke politiek gaan. En niet geheel opvallend: mensen die niet stemmen hebben minder vertrouwen in de algehele politiek dan mensen die wél naar de stembus gingen.

Bijna een kwart (23 procent) van de mensen die niet hebben gestemd, hadden dat al een tijd geleden besloten. Het is in veel gevallen dus geen kwestie van geen tijd. Daarnaast stemt 38 procent van de mensen die nu niet hebben gestemd, nooit. Een derde van de niet-stemmers besloot in de afgelopen anderhalve week de verkiezingen aan zich voorbij te laten gaan. Vooral in grote steden zijn mensen minder vaak naar de stembus gegaan.

In de meest dichtbevolkte gemeenten lijkt het opkomstpercentage gemiddeld net boven de 45 procent uit te komen. Dat is fors lager dan tijdens de vorige raadsverkiezingen, toen gemiddeld 51 procent van de inwoners hier hun stem uitbracht. Onder meer in ‘zeer sterk verstedelijkte gemeenten’ als Rotterdam (opkomst van 38,9 procent), Tilburg (40 procent) en Schiedam (42,1 procent) stemden aanzienlijk minder mensen dan gemiddeld. Ook in Eindhoven en in Amsterdam wordt een relatief lage opkomst genoteerd, maar daar zijn de tellers nog niet helemaal klaar.

Roddelpraat haalt met actie al tienduizenden euro’s op voor zaak tegen Famke Louise

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laagste opkomst ooit bij gemeenteraadsverkiezingen – hoe komt dat?
Sluiten