Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 mrt 2022

Gündoğan accepteert exit uit Volt-fractie niet, wil verdere stappen ondernemen

De rel rond Volt en Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan blijft voortslepen. Nu Volt wederom heeft besloten haar uit de partij te zetten, beraadt zij zich op „eventuele stappen” die ze kan nemen. Dat schrijft ze in een verklaring op Twitter. Vrijdag kondigde fractievoorzitter Laurens Dassen aan dat de fractie, verder bestaande uit Marieke Koekkoek, morgen stemt over de positie van Gündoğan. Daar zal Gündoğan zelf waarschijnlijk bij zijn.

Voordat de fractie Gündoğan eruit kan zetten, moeten ze eerst het fractiereglement wijzigen. Hiermee ondergraaft de partij volgens het Kamerlid een uitspraak van de rechter eerder deze maand. Die oordeelde dat een eerdere schorsing en uitzetting uit de fractie van het Kamerlid teruggedraaid moest worden. Volgens Gündoğan, tegen wie meldingen zijn gedaan van onder meer „handtastelijkheden” en „intimidatie”, is het „evident” dat Volt haar nu kostte wat kost niet terug wil laten keren tot de fractie.

Het partijbestuur schreef vrijdag bovendien dat het Gündoğan uit de partij gaat zetten. Volgens het bestuur benadeelt zij de partij „op onredelijke wijze” en vaart zij „volledig een eigen koers”. De partij is verbolgen dat het Kamerlid aangifte heeft gedaan van smaad en laster tegen de dertien mensen die haar van wangedrag beschuldigen.

Gündoğan verzet zich tegen exit uit Volt-fractie

Voor het bestuur en de fractie was het intrekken van die aangiften een voorwaarde voor gesprekken tussen het Kamerlid en de partijtop. De rechter had op bemiddeling aangedrongen, zodat daarna een onafhankelijk onderzoek kon komen naar de meldingen. In het programma Jinek zei Gündoğan afgelopen donderdag juist haar aangiftes uit te breiden. Het bestuur verzet zich “moedwillig” tegen onafhankelijk onderzoek, denkt Gündoğan, iets wat zij „buitengewoon verwerpelijk” noemt.

Als ze uit de fractie wordt gezet, zal Gündoğan haar zetel meenemen en verdergaan als onafhankelijk Kamerlid, zei ze eerder. Ze sluit haar verklaring nu af door Volt „veel wijsheid” toe te wensen.

Verbaasde reacties op nieuwe baan Marc Overmars: ‘En Rietbergen, Ali B, Borsato naar Belgische Voice?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gündoğan accepteert exit uit Volt-fractie niet, wil verdere stappen ondernemen
Sluiten