Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kuipers sluit nieuwe coronamaatregelen niet uit en sneert naar Sywert

Ruim twee jaar na de eerste uitbraak van het coronavirus in Nederland zijn gisteren de laatste maatregelen afgeschaft. Maar minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt dat Nederlanders er nog altijd rekening mee moeten houden dat sommige coronamaatregelen terugkeren. Bij Op1 zei hij dat we nog niet van de maatregelen af zijn, vooral niet bij een nieuwe coronavariant.

Gisteren was de minister van Volksgezondheid te gast bij het praatprogramma Op1. Presentator Charles Groenhuijsen legde hem de volgende vraag voor. „Is het denkbaar dat bij een nieuwe ‘opvlamming’ de horeca dichtgaat, de scholen dichtgaan, dat we verplicht thuis moeten werken? Is het denkbaar dat dat nog een keer gebeurt?” Daarop zei Kuipers dat hij ‘bang is van wel’.

Kuipers: ‘Dan toch genoodzaakt om maatregelen te nemen’

Hij vindt dat Nederlanders niet raar moeten opkijken als er opnieuw coronamaatregelen komen. „Kijk, bij de huidige variant gebeurt dat niet. De vaccinaties helpen redelijk tegen ernstige ziektes beschermen en een doorgemaakte infectie ook. En de meeste mensen krijgen bij een infectie enkel bovenste luchtwegklachten.”

Hij zegt dat het kabinet het zich daarom kan veroorloven om nu alles open te gooien. „Maar stel dat er een nieuwe variant komt die ziekmakender is. En waar je met de eerste opgebouwde immuniteit minder beschermd bent tegen ernstige ziekten. Dan kan het zijn dat je toch weer genoodzaakt bent om maatregelen te nemen.”

Zicht houden op eventuele nieuwe variant

Ernst Kuipers wil zicht houden op het aantal besmettingen en ervoor zorgen dat die niet te veel oplopen. „Dat kan op allerlei manieren. Denk aan een deel thuiswerken, het ter beschikking stellen van zelftesten door de werkgever en het zorgen van goede ventilatie op het kantoor of op school.”

Ook vindt hij het belangrijk dat er zicht blijft op de opkomst van een eventuele nieuwe variant. „We moeten nog wel een manier hebben, maar dat kan bijvoorbeeld door rioolwatermetingen.”

Kuipers over Sywert van Lienden: ‘Veel mensen die je benaderde waren malafide’

Bij Op1 ging Kuipers ook even in op de situatie rondom Hugo de Jonge, zijn voorganger als minister van Volksgezondheid. De Jonge ligt onder vuur, omdat uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat hij zich actief zou hebben bemoeid met de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden.

Kuipers wil het onderzoek naar het handelen van Hugo de Jonge rondom de Sywert-deal afwachten. „Daar kan ik nu niks over zeggen. Het klopt dat er een crisissituatie was met een groot tekort van mondkapjes. In die periode was een heel groot deel van de mensen die je benaderden malafide. En dat zien we nu ook”, sneert Ernst Kuipers overduidelijk naar Van Lienden.

Wil je de aflevering van Op1 van gisteravond terugkijken? Dat kan hier.

Sywert van Lienden waarschuwt zijn critici: ‘Mijn grens is bereikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kuipers sluit nieuwe coronamaatregelen niet uit en sneert naar Sywert
Sluiten