Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 29 mrt 2022

Hoge energieprijs van invloed op zwembaden, temperatuur water omlaag

Koukleumende zwemmers opgelet. Wie binnenkort een zwembad bezoekt, moet rekening houden met lagere watertemperaturen. Het heeft allemaal te maken met de gestegen energieprijzen. Daardoor wordt het voor zwembaduitbaters duurder om het water op temperatuur te houden. Zij zien maar één oplossing: de watertemperatuur naar beneden bijstellen.

Zwembaden zullen waar mogelijk de temperatuur van het water een graadje verlagen om zo het gasverbruik te verminderen. Ook investeren zwembaden versneld in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, om de kosten te drukken. Dat zegt de exploitant van zwembaden Sportfondsen Nederland.

Grote uitbater van zwembaden ligt overhoop met energieleverancier

De exploitant ziet zich genoodzaakt om de watertemperatuur te verlagen na een uitspraak in een kort geding over de gestegen gasprijzen. Daarin ligt de zwembadexploitant, uitbater van zo’n 120 binnen- en buitenzwembaden, overhoop met energieleverancier TotalEnergies.

De sportfondsen wilden via de rechter deze energieleverancier houden aan de eerder gemaakte afspraken over gasleveringen en -prijzen. Maar de rechter ging daar gisteren niet in mee. Die vindt een kort geding niet geschikt voor deze zaak.

Energieleverancier: ‘We lopen groot financieel risico’

Sportfondsen Nederland nam in november vorig jaar branchegenoot Laco over. Daarmee kreeg het zo’n 30 extra zwembaden in handen. Sportfondsen wil deze locaties samengevoegen met het al bestaande energiecontract met TotalEnergies. Daar is de energieleverancier het niet mee eens.

TotalEnergies meent dat ze een groot financieel risico lopen als de prijzen uit het eerder opgestelde contract worden aangehouden. TotalEnergies noemt geen bedragen voor eventueel geleden schade, maar stelt dat het „duidelijk” is dat door grote prijsverschillen „een zeer groot verlies” ontstaat.

Andere oplossing: verhogen prijs entreekaartje zwembad?

Sportfondsen waarschuwde eerder al dat tientallen zwembaden in de knel komen, als de huidige gascontracten van sporthallen en zwembaden worden aangepast aan de nu geldende energieprijzen. Wat de uitspraak van de rechter betekent voor klanten is volgens Sportfondsen nog niet bekend. Het verhogen van de prijzen voor een entreekaartje is het allerlaatste wat de zwembadbranche wil.

5 vragen en antwoorden over de stijgende energieprijzen en wel of niet overstappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoge energieprijs van invloed op zwembaden, temperatuur water omlaag
Sluiten